Devino Patron!

Ghiocelul, lucruri neștiute despre el

Ghiocelul, lucruri neștiute despre el
Ghiocelul, lucruri neștiute despre el

Ghiocelul este prima floare care anunță sosirea primăverii și ne bucură grădina. Planta care  răsare din pământul înzăpezit, este originară din Europa şi Asia. Ghiocelul este cunoscut din timpuri foarte vechi, fiind menţionat în scrierile antice greceşti. Denumirea ştiinţifică Galanthus se traduce ca „flori albe ca laptele” și a primit-o încă din anul 1753.

1. Se spune că ghiocelul este prima floare de pe Pământ

Legenda spune că pe vremea când Adam şi Eva au fost alungaţi din Rai era iarnă, iar pământul era acoperit cu un strat gros de zăpadă. Pe măsură ce înainta prin zăpadă, Eva a început să îngheţe şi să plângă, amintindu-şi de frumuseţile din Grădina Paradisului. Atunci din lacrimile ei,  de sub zăpadă au răsărit ghioceii.

2. Animalele sălbatice fug de ghiocel

Gingașele flori sunt formate din două sau trei frunze lungi şi subţiri de culoare verde, iar florile albe ce apar din bulb emană o mireasmă puternică. De cele mai multe ori, ghioceii răsar înainte de topirea zăpezii şi rezistă foarte bine la temperaturile scăzute. Un alt lucru interesant este că animalele sălbatice nu se ating de ei și nu îi transformă în hrană.

3. Bulbii ghiocelului sunt otrăvitori 

Știai că bulbii ghiocelului sunt otrăvitori? Ei bine, aceștia trebuie manevrați cu grijă. Atenție la animalele de companie și la copii. Bulbii otrăvitori sunt și motivul pentru care niciun rozător nu se încumetă să-i mănânce.

4. Ghiocelul tratează Alzheimerul

Mai multe cercetări au demonstrat că ghiocelul conține o substanță, numită galantamiă, care poate trata maladia Alzheimer și demența. Oamenii de știință încă cercetează această substanță, deoarece este posibil să aibă un potențial curativ mai complex.

5. Ghiocelul este simbolul speranței

Ghioceii simbolizează speranţa, prietenia, inocenţa, puritatea, alinarea şi smerenia şi multe persoane cred că plantarea acestei flori în propria gospodărie le aduce noroc.

6. Există peste 100 de soiuri de ghiocei

La prima vedere, toți ghioceii par la fel. În realitate, există peste 100 soiuri de ghiocei în toată lumea. Diferențele sunt de obicei la petale. De exemplu, Galanthus nivalis Pagoda este un soi de ghiocel care are petalele uşor răsucite spre exterior, iar Galanthus nivalis Virescens are petale pe care se regăsesc niște dungi verzi.

7. Ghiocelul se plantează cu tot cu frunze

Ghiocelul nu se prinde bine când e plantat ca bulb uscat, adică fără frunze. Aceștia se plantează cu frunze, iar atunci când cumpărăm bulbi, trebuie să verificăm pe eticheta produsului câtă vreme au stat bulbii în condiţiile uscate din magazin şi fără umiditate, pentru a fi siguri că nu s-au ofilit.

8. Ghiocelul l-a protejat pe Ulise de otrăvuri

În urmă cu peste 3000 de ani, Homer, în „Odiseea”, scrie că zeul Mercur îi dă lui Ulise o iarbă numită moly (Galanthus nivalis), care l-a protejat pe eroul antic de otrăvurile vrăjitoarei Circe.

Sursa: Știri din Lume

 

Susține Natura.md: Devino Patron!