Devino Patron!

Grădina în luna iunie

Grădina în luna iunie

Iată că vara nu s-a lăsat așteptată, iar prima lună din anotimpul cald și-a făcut apariţia și îi îndeamnă pe grădinari să înceapă primele lucrări de vară în frumoasele lor grădini. Însă, înainte de a începe să faceţi ceva în grădină, citiţi în rândurile care urmează ce facem în grădină în luna iunie.

Ce faceţi în luna iunie în grădina cu flori
Luna mai este, fără doar și poate, luna florilor, însă aceasta reprezintă doar începutul a ceea ce urmează să devină un adevărat paradis al culorilor. În luna iunie, în grădina de flori, vă puteţi ocupa de plantarea florilor de vară târzie, dar și de plantarea frumoaselor flori de toamnă care vor înveseli prin culorile lor bogate zilele mohorâte ale acestui anotimp. Tot în această lună puteţi planta trandafirii. De asemenea, trandafirii deja plantaţi în grădină vor începe să prindă contur, învăluind într-un aer boem întreaga grădină de flori. Tufele de floarea-soarelui de grădină, crizantemele și tufănelele vor fi tăiate în această lună pentru a se îndesi.

Mare atenţie la buruieni! Acestea nu doar că vor oferi grădinii de flori un aspect cu totul și totul neîngrijit, însă acestea se vor hrăni cu substanţele nutritive din sol, substanţe care, în mod normal, ar trebui să fie absorbite de către frumoasele flori. După îndepărtarea buruienilor nedorite puteţi adăuga un strat de mulci care va uniformiza solul și va menţine umiditatea acestuia și în același timp va împiedica apariţia buruienilor. 

 

Luna iunie în grădina de legume
În această lună grădinarii vor avea mult de muncă în grădina de legume.
• Este timpul pentru recoltarea salatei de vară, a ridichiilor, a dovleceilor și a castraveţilor, precum și a fructelor de pădure, a cireșelor, caiselor și piersicilor.
• După recoltarea acestor legume și fructe este timpul să începeţi să realizaţi culturile de toamnă, nu înainte de a pregăti solul prin îndepărtarea tuturor resturilor vegetale, a frunzelor uscate și a buruienilor și prin îmbogăţirea cu substanţe nutritive (este de preferat să se folosească gunoiul de grajd).
• Iată căteva legume pe care le puteţi planta în luna iunie și de a căror prospeţime vă veţi putea bucura la sfârșitul verii - începutul toamnei:
– Varza
– Salata
– Sfecla roșie
– Ridichiile
• Nu doar pentru grădina de flori buruienile reprezintă o adevărată bătaie de cap, ci și pentru grădina de legume. În acest fel, straturile vor fi plivite cât mai des cu putinţă pentru a oferi plantelor din grădina dumneavoastră toate condiţiile optime dezvoltării.
• Fasolea plantată în luna mai va fi ajutată să se dezvolte în această lună, prin fixarea unor araci de susţinere sau a unor scăriţe. De asemenea, trebuie să ţineţi cont de faptul că fasolea este o plantă sensibilă, iar buruienile dezvoltate în jurul său îi pot inhiba creșterea. Așa că pliviţi cât mai des cu putinţă fasolea pentru a vă bucura de roade sănătoase.
• Luna iunie este luna în care roșiile trebuie să fie copilite pentru ca dezvoltarea lor să fie cât mai rapidă și cât mai sănătoasă. Ce presupune copilirea? Acest proces presupune ruperea parţială
a frunzelor fără rod pentru ca acestea să se poată dezvolta. De asemenea, în luna iunie, dacă apare pericolul manei, este indicat ca fructele afectate deja de această problemă să fie îndepărtate, la fel și frunzele.
• Și viţa-de-vie trebuie îngrijită în iunie. Aceasta trebuie copilită, iar lăstarii vor fi legaţi în așa fel încât planta să fie cât mai aerisită și să se bucure de cât mai multă lumină cu putinţă.
• Luna iunie poate fi secetoasă așa că asiguraţi-vă că sistemele de irigare funcţionează perfect. Va trebui să udaţi cu simţ de răspundere grădina, însă întotdeauna dimineaţa sau seara,
niciodată la amiază, deoarece atunci temperaturile sunt foarte ridicate, iar plantele pot fi arse.
• În această perioadă analizaţi atent aspectul plantelor pentru că există posibilitatea ca bolile să dea primele semne de existenţă. Luaţi măsurile potrivite pentru combaterea timpurie a acestora pentru ca recolta dumneavoastră să nu aibă de suferit.
• Și pentru că vara a venit, este momentul să faceţi mici modificări în spaţiul de relaxare din grădină. Dacă în luna mai v-aţi ocupat de mobilierul de grădină și de unele aranjamente, la începutul lunii iunie puteţi crea un mic iaz.

Urmărind acest articol veţi învăţa cum să construiţi chiar dumneavoastră un mic iaz în propria grădină în așa fel, încât să vă bucuraţi de liniștea apei și de cântecul vesel al păsărelelor în dimineţile de vară.

 

Articol publicat în numărul 316

Susține Natura.md: Devino Patron!