Devino Patron!

În 2020 a fost înregistrată cea mai mare scădere a numărului de turiști străini care au vizitat Republica Moldova

În 2020 a fost înregistrată cea mai mare scădere a numărului de turiști străini care au vizitat Republica Moldova - cu aproape 13 mii mai puțini decât în 2019.

În 2020 a fost înregistrată cea mai mare scădere a numărului de turiști străini care au vizitat Republica Moldova
Foto simbol. Mănăstirea rupestră Țîpova. Credit: Silvia Ursul

În cadrul unei noi ediții a emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, realizată de către IDIS „Viitorul”, în parteneriat cu Privesc.eu, expertul a spus că după destrămarea URSS-ului, numărul turiștilor străini a scăzut de la 300 de mii până la 26 de mii, și că în toți acești 30 de ani Republica Moldova a avut anual în jur de 20 de mii de turiști străini, care au venit în mod organizat.

Acestor 20 de mii li se mai adaugă alți circa 130 de mii, care nu vin organizat, dar își planifică vacanță de sine stătător, se cazează la hoteluri, mănâncă în restaurante și se comportă ca turiștii clasici. „La noi, după ce s-a destrămat URSS, turismul organizat practic a murit. Ulterior, tot ce a fost - a fost turismul neorganizat, oamenii pur și simplu veneau în Republica Moldova în vizită”, a spus Veaceslav Ioniță.

Potrivit expertului, în prezent, agențiile de turism din întreaga lume au o provocare mare. Datorită tehnologiilor moderne, există foarte multe soluții prin intermediul cărora cetățenii multor state nu mai apelează la agenții pentru a-și organiza vacanța, dar merg în așa numitul turism neorganizat. „Există o tendință în întreaga lume și agențiile de turism încearcă să răspundă acestor provocări. Dacă în multe țări acest proces a început, la noi de vreo 30 de ani este într-o formă moartă. De 30 de ani, cam 85% dintre turiștii care vin în Moldova vin neorganizat și undeva 15% organizat”, a spus economistul.

De asemenea, expertul menționează că în 2020, pandemia de COVID-19 a lăsat cea mai mare amprentă asupra turismului receptor din Republica Moldova, de după prăbușirea URSS-ului. Atunci prăbușirea a fost de la 300 de mii la 20 de mii, iar timp de 25 de ani s-a oscilat între 15-25 de mii de turiști. Din țările de unde veneau anual câte două – trei mii de turiști, în anul pandemic 2020 acest număr a fost semnificativ de mic, cu excepția României. În 2020 a fost mai mare cu 1,6 mii numărul turiștilor români care au vizitat Republica Moldova. „Cred că și românii neavând o altă posibilitate de a merge în alte părți din cauza pandemiei, fiind ceva mai ușor de a ajunge în Republica Moldova, au decis să viziteze Republica Moldova. Dacă nu era România, în Republica Moldova pur și simplu nu venea nimeni. 2 din 3 turiști care au venit erau din România”, a menționat Veaceslav Ioniță.

Referindu-se la profilul turiștilor care vin în Republica Moldova în mod organizat, Veaceslav Ioniță spune că, analizând situația din ultimii zece ani, pe primul loc se află România cu 3100 de persoane, apoi urmează Federația Rusă – 1600 de persoane; Ucraina – 1300 de persoane; Germania – 1000 de persoane; Polonia – 700 de persoane etc. „Cinci țări din regiune ne asigură nouă peste 50% din numărul total de turiști care vin să viziteze Republica Moldova. Ucraina, pe vremea când Republica Moldova avea până la 300 de mii de turiști, asigura circa anual 120-130 de mii de turiști. În ultimii ani numărul turiștilor care vin în Moldova din Ucraina ajunge cel mult 1500 de persoane”, susține analistul.

În anul 2020, anul pandemic, susține expertul, numărul moldovenilor care au plecat peste hotare a scăzut cu mult mai mult decât numărul străinilor care au venit în Republica Moldova. Dacă în 2019 am avut 310 mii de turiști moldoveni plecați la odihnă peste hotare, în 2020 acest număr a fost de doar 75 de mii. Făcând un clasament al primelor zece țări unde cel mai mult a scăzut în 2020 numărul turiștilor moldoveni: analistul a spus că este vorba de Bulgaria – unde a scăzut de la 86 de mii la 4 mii, Turcia – de la 98 de mii la 43 de mii, România – de la 42 de mii la 6 mii, Grecia – de la 20 mii la 600, Egipt – de la 24500 la 13300, Ucraina – de la 13300 la 3 mii, Ungaria – de la 3300 la 400 de persoane, Italia – de la 3200 la 500, Spania – de la 2500 la 200 și Muntenegru – de la 2400 la 0.

Veaceslav Ioniță mai spune că unica formă de turism prin care noi putem să atragem pe cineva ca să viziteze Republica Moldova sunt pensiunile. Mulți cred că cei mai mulți care vin la noi să se odihnească în pensiuni sunt străinii. Însă, 90% sunt cetățenii Republicii Moldova. În 2019 am avut 66 de mii de turiști care s-au odihnit la pensiuni, dintre care 46 de mii au fost moldoveni. „În anul pandemic pensiunile din Republica Moldova au supraviețuit datorită faptului că cetățenii noștri s-au odihnit acasă, nu au avut altă soluție de odihnă. În mod normal, o pensiune poate supraviețui dacă capacitatea sa este utilizată cel puțin 40% într-un an. În Republica Moldova noi avem doar 3 luni pe an, iulie, august septembrie, când pensiunile sunt utilizate la această capacitate. Din această cauză și costurile mari, profitul mic și descurajarea celor antrenați în acest proces, deoarece așteaptă turiștii dar ei nu mai vin”, a conchis Veaceslav Ioniță.

 

Comunicat preluat de pe pagina web IDIS Viitorul

Susține Natura.md: Devino Patron!