Devino Patron!

În paradisul zăpezilor din Munţii Făgăraş

În fiecare an, în zona Transilvaniei, la peste 2000 de metri altitudine, ceva cu adevărat magic se întâmplă. În creierii munţilor Carpaţi, pe măsură ce vine iarna și apele lacului Bâlea îngheaţă, apar câteva bijuterii confecţionate din gheaţă. Este vorba despre o biserică și un hotel de gheaţă, cu igluuri, bar și restaurant, toate construite din blocuri imense de gheaţă, tăiate și scoase direct din lacul Bâlea.

În paradisul zăpezilor din Munţii Făgăraş

Am urcat cu telecabina în Munţii Făgăraș, trecând peste celebrul drum Transfăgărășan, acoperit de zăpadă și am văzut de la mare distanţă frumoasa cascadă Bâlea. În vârful munţilor am ajuns în doar 15 minute, având parte de momente de adrenalină și de o zgâlţâială puternică din cauza vântului.

Sus - un furnicar de lume și un soare strălucitor. Hotelul de gheaţă are în fiecare an o structură diferită și spune o altă poveste prin ingeniozitatea proiectării și construcţiei. Această poveste este transpusă atât în decorul și în arhitectura camerelor, a restaurantului de gheaţă și a barului de gheaţă, cât și în evenimentele organizate cu diferite ocazii. Chiar dacă este deschis doar câteva luni, hotelul este vizitat de foarte mulţi turiști. În prima încăpere a hotelului se află recepţia și recepţionista, ambele sculptate în gheaţă. 

O dată cu frigul vine și foamea. Intrăm în Restaurantul de gheaţă și studiem meniul. Scaunele, mesele, farfuriile, paharele… toate sunt de gheaţă. Meniul reprezintă o călătorie culinară de neuitat: somon afumat, mușchiuleţ de porc învelit în bacon, supe, salate, deserturi și vinuri savuroase. Ne gândim cum ar fi să stăm o noapte în Hotelul de gheaţă. Ne tentează ideea, dar nu ne dorim o răceală zdravănă. Pentru a te caza la hotel trebuie în primul rând să semnezi obligatoriu o declaraţie pe propria răspundere că stai bine cu sănătatea. Camerele nu au geamuri și uși, sunt luminate și mobilate din gheaţă: paturi matriomoniale, scaune, noptiere și fotolii. Pe fiecare pat se află o saltea moale acoperită cu lenjerie, pături, perne și blănuri pufoase de animale. Înainte de culcare, oaspeţii primesc saci călduroși de dormit, deoarece temperatura medie în hotel este între -2 și +2 grade C. Hotelul de gheaţă pune la dispoziţia vizitatorilor 14 camere și 6 igluuri. Fiecare cameră este diferită și spune o poveste prin intermediul statuetelor sculptate pe pereţii încăperii: camera lui Marylin Monroe, camera lui King Kong, camera Star Wars, camera formaţiei QEEN, camera trupei Rolling Stones, camera trupei O-Zone, camera trupei ABBA, camera lui Mickael Jackson, camera trupei Dragon of Transylvania, camera lui W. A. Mozart, camera trupei Holograf, camera lui Elvis Presley, camera Madonnei și camera lui Gheorghe Zamfir.

Biserica de gheaţă este o altă adevărată atracţie pentru turiști, dar și pentru tinerii îndrăgostiţi care doresc să-și unească destinele în acest lăcaș. Credincioșii din toate colţurile ţării au ocazia în fiecare iarnă să urce cu telecabina și să se roage în liniștea munţior în această biserică de gheaţă. Meșterii au înfruntat temperaturi foarte scăzute pentru a ridica frumoasa biserică din vârful
Carpaţilor. Timp de câteva săptămâni, constructorii au tăiat cărămizi de gheaţă din lacul Bâlea și le-au lipit cu apă și zăpadă. Pentru ridicarea lăcașului s-au folosit mii de blocuri de gheaţă, de 50-60 de kilograme fiecare. Biserica de gheaţă de la Bâlea Lac este construită după modelul și arhitectura unei vechi biserici din Mălâncrav, judeţul Sibiu. După vizita hotelului și bisericii de gheaţă de la Bâlea lac, dăm startul la distracţie. Vizităm Winter Park și testăm adrenalina cu skiurile, pe sanie sau practicând snow tunbing. O altă experienţă care merită încercată este snow banana pe lacul Bâlea. Pasionaţii de fotografii au ocazia să suprindă peisajele deosebite, cu munţii Făgăraș, spectaculosul Transfăgărășan, cabane acoperite de zăpadă și capre pe piscuri înalte.

Fiecare aventură pe zăpadă se încheie la Cabana Bâlea lac pentru că celui îngheţat trebuie să-i dai o masă caldă. Cabana Bâlea lac ofertă specialităţi gătite ca la mama acasă: ciorbe, specialităţi din carne, salate, deserturi etc. Poftă bună!

Susține Natura.md: Devino Patron!