Devino Patron!

Inovație, șansă și soluție salvatoare

Pentru descoperirea unei inovații care ar eficientiza consumul de energie, nu e nevoie să ne deplasăm în alt capăt de lume.

Inovație, șansă și soluție salvatoare

Să mergem la sanatoriul Bucuria din Vadul lui Vodă. Aici, datorită inginerului Nicolae Covalenco, doctor în științe tehnice, manager de proiect, împreună cu echipa sa și cu susținerea administrației, timp de aproape un an funcționează un sistem fotovoltaic unic în țara noastră. Desigur, ați auzit de panouri fotovoltaice?! Numai că acestea diferă de panourile simple fotovoltaice, fiind încadrate într-un anumit sistem. Ele generează mai multe feluri de resurse energetice. O astfel de instalație poate asigura o clădire cu energie electrică, energie termică și apă caldă menajeră… Ce sunt, totuși aceste panouri și cum funcționează acest sistem? Prin ce se diferențiază de panourile obișnuite? Cu siguranță, cel mai competent răspuns ni-l poate oferi chiar domnul Nicolae Covalenco, care a fost și este preocupat de elaborarea acestei tehnologii de obţinere a căldurii din mediu, în special, pe timp de iarnă: panourile fotovoltaice termice - inovație în domeniul energetic! 

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Nicolae Covalenco: Este, de fapt, un proiect transfrontalier: Republica Moldova – România (EMS ENI Code 2SOFT/1.2.66 „Cercetarea și promovarea generării eficiente de energie prin trigenerare și utilizare a resurselor solare regenerabile pentru obținerea energiei electrice, căldură și frig, și achiziționare de echipamente”), la care participă trei parteneri: Institutul de Energetică din Republica Moldova (beneficiar lider), Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iași și Consiliul Județean Iași (România). La Vadul lui Vodă funcționează de aproape un an o instalație cu puterea 10.5 kW, iar alta cu 4.3 kW, instalată la Unitatea Medico Socială Răducăneni din județul Iași... Ce sunt panourile fotovoltaice termice? Fiind dotate cu capilare, prin ele circulă lichidul răcitor al panoului. Acest proces (de răcire) e necesar în special pe timpul verii, când temperatura este înaltă și temperatura panoului se ridică până la 75 de grade. Randamentul celulelor fotovoltaice scade la creșterea temperaturii, iar răcindu-le ridicăm randamentul în mediu cu 10-15% anual. Aceasta este diferența esențială între panourile fotovoltaice cunoscute deja și panourile fotovoltaice termice utilizate de noi. Panourile fotovoltaice termice sunt conectate într-un sistem electric și termic de absorbire a căldurii și energiei electrice prin panourile fotovoltaice, adică panoul fotovoltaic are dublă destinație, una de generare a energiei electrice și a doua de generare a energiei termice care este absorbită prin suprafața panourilor din mediu.

Care este eficiența? Panourile fotovoltaice termice generează energie permanent, pe orice vreme: vara și iarna, noaptea și ziua. Dacă panoul fotovoltaic obișnuit generează energie electrică doar ziua, panoul fotovoltaic termic generează energie electrică și termică simultan atât ziua, cât și noaptea, fie că este frig sau cald. Un atare sistem poate asigura orice clădire cu energie electrică, apă caldă sau fierbinte (pentru încălzirea clădirii, apă caldă menajeră). Desigur, sistemul fotovoltaic termic reprezintă o inovație la nivel global și ar fi soluția energetică salvatoare în contextul crizei care ia proporții alarmante. Inovația noastră este, cum am menționat, o noutate nu doar în Republica Moldova, dar în lume și se deosebește de cele de peste hotare prin faptul că instalațiile sunt mult mai ieftine și mult mai eficiente. Pentru țara noastră acest fapt are o importanță extraordinară. Mai ales acum, când ne aflăm într-o criză energetică foarte dură, care, cu părere de rău, se aprofundează. Dacă noi în aceste condiții avem soluțiile noastre, grație cărora putem să asigurăm necesitățile stringente atât ale instituțiilor publice, cât și ale populației, de ce nu le-am utiliza?

Ar putea fi o imagine cu interior

Orice casă de locuit ar putea să aibă un asemenea sistem, bineînțeles, de diferite dimensiuni, mărimea fiind diferită în conformitate cu proporțiile clădirii. Iar faptul că sistemul este conectat la furnizorul principal de energie electrică, generarea energiei și consumul se efectuează pe bază de contorizare netă. Ceea ce înseamnă că noi (fiecare) generăm energie electrică atunci când putem, consumăm atunci când avem necesitate. Panourile dispun de cabluri electrice și o conductă cu lichid antigel conectată la partea de jos și de sus a acestora.

La aceste spuse, propun câteva informații pentru curioși: lichidul se ridică din partea de jos în partea de sus, trece prin panou, unde se află sistemul de capilare prin care lichidul trece de jos în  sus, se încălzește și ajunge în pompa de căldură, unde se transformă temperatura mai scăzută a energiei termice în temperatură mai înaltă și, astfel, încălzește apa din boilere... Sistemul este bine gândit, încât funcționează în regim automat. În cele două boilere, câte 500 de litri fiecare, apa se încălzește până la 50 de grade. Pot fi adresate solicitări prin administrațiile locale (primăriile din țară), pentru instalarea sistemului în instituțiile publice. Perioada de „viață” a panourilor termice este de 30 ani, iar a pompei de căldură de 25 de ani. Proiectul a fost realizat cu susținerea financiară a UE. 

Ar putea fi o imagine cu interior

Pentru a atenua criza energetică, astfel de sisteme sunt binevenite în toate instituţiile sociale din Republica Moldova. Este logica dezvoltării, pentru că energia tot timpul se va scumpi. Această tehnologia este foarte importantă şi pentru rezidenţi, dar, în special, pentru administraţia publică locală, spitale, şcoli, organizaţii, instituţii care au nevoie de apă caldă tot anul. Astfel, utilizarea energiei solare câştigă susținători și în Republica Moldova. Tot mai mulți cetățeni înțeleg că investiția în panourile solare este convenabilă din mai multe motive.

  1. Economice: Independenţă față de fluctuațiile prețurilor la energie electrică. Utilizarea panourilor solare micșorează costurile pentru energie de câteva ori şi ar putea reduce cu până la 70% costurile de încălzire a apei menajere. După instalarea acestui sistem factura la energie scade cu 100%. Perioada medie de recuperare a investiției într-o gospodărie din Republica Moldova ajunge la 2 ani (la prețurile actuale). 

2. Protejarea mediului înconjurător: Soarele este cea mai prietenoasă sursă de energie față de mediu! Cu efecte minime de poluare (nu produce gaze cu efect de seră, ce contribuie la încălzirea globală, punând în pericol supraviețuirea omului și a altor viețuitoare). Un hectar de panouri solare are un impact pozitiv de 40 de ori mai mare decât o pădure cu o suprafață similară la capitolul emisiilor de CO2. Un panou solar transformă aproximativ 20% din energia radiată în electricitate. 

    Proiectul a câştigat două medalii de aur la Expoziţia Internaţională INVENTICA-2022, care s-a desfăşurat la Iaşi, la sfârşitul lunii iunie 2022.    

                                                                                                     Claudia PARTOLE
Articol publicat în Revista NATURA în numărul 360

 

Susține Natura.md: Devino Patron!