La plăcinte, înainte! Ciorbă țărănească de porc cu varză murată
Ingrediente: 700 gr carne porc, 500 gr varză acră tocată mărunt, 2 morcovi, 1 rădăcină pătrunjel, ½ țelină, 1 ardei gras (roșu sau galben), o ceapă, 3 căței usturoi, 500-800 ml zeamă de varză (moare), 2 gălbenușuri, 2 linguri smântână, mărar și pătrunjel verde, cimbru, piper, sare.
Mod de preparare: Carnea o porționăm în cubulețe mici pe care le rumenim puțin, pe toate părțile, în ulei sau unt. Varza murată o mărunțim după preferință.
După ce curățăm zarzavatul, doar un morcov îl tăiem mărunt, iar ceapa și usturoiul le lăsăm întregi. Celălalt morcov îl dăm pe răzătoare și îl călim în puțin ulei ca să dea o culoare frumoasă ciorbei. Apoi răsturnăm morcovul peste carne și turnăm apă.
Adăugăm varza murată și lăsăm să fiarbă cam o oră.
Punem mai apoi și celelalte legume, ceapa întreagă și usturoiul presat. Mai adăugăm apă dacă e necesar și asezonăm, ținând cont că varza este deja sărată.
După ce și legumele sunt fierte batem bine gălbenușurile cu smântână și un polonic de ciorbă.
Răsturnăm amestecul în ciorbă și adăugăm frunze verzi de cimbru și mărar.
Lăsăm să dea un clocot, stingem focul și adăugăm atâta zeamă de varză cât ne place să fie de acrișoară. Presărăm pătrunjel verde deasupra.
Susține Natura.md: Devino Patron!