Devino Patron!

Liliacul

Liliacul
Foto simbol. Sursă: www.pestre.ro

Face parte din familia Oleaceae. Este un arbust cu înălţimea de până la 6 m, atingând în diametru până la 1-3 m. Preferă soarele direct, cât şi umbra, umeditate din plin. Înfloreşte primăvara şi vara.


Plantarea corectă a liliacului
- Puneţi rădăcina arbustului într-o găleată cu apă în timp ce săpaţi groapa.
- liliacul trebuie plantat într-o zonă din grădină în care să primească cel puţin 6 ore de soare direct pe zi; pământul trebuie de asemenea să fie uşor drenabil.
- săpaţi o groapă mai mult largă decât adâncă, în funcţie de lungimea rădăcinilor.
- dacă pământul din grădină este lutos, foarte dens, atunci e mai bine să plantaţi liliacul într-un strat ridicat.
- plasaţi rădăcina liliacului în mijlocul gropii, adăugati cu grijă pământul amestecatcu îngrăşamânt natural şi bătătoriţi bine la sfârşit.
- udaţi arbustul cu multă apă.


Foto simbol. Sursă: www.doc.ro


Udare
Liliacul nou plantat trebuie să fie udat de 2-3 ori pe săptămână în prima lună. După aceea udaţi din abundenţă o dată pe săptămână. 

Pământul trebuie să fie bine udat toamna, înainte de venirea îngheţului, când arbustul nu va mai primi apă - cu toate acestea, indiferent de anotimp, NU udaţi în exces liliacul pentrucă nu suportă să aibă rădăcinile în pământ mereu ude.

Dacă imediat după ce aţi plantat liliacul vremea este foarte caldă şi umiditatea atmosfericăeste scăzută, nu ezitaţi să udaţi mai mult arbustul.

Odată ce s-a adaptat cu locul şi pământul în care l-aţi plantat, liliacul va putea să reziste perioadelor de secetă. Un bun semn că liliacul nu primeşte destulă apă este aspectul frunzelor, care se ofilesc sau se strâng.

Nu uitaţi că udarea în exces e la fel de dâunătoare ca lipsa apei. Dacă pământul din jurul rădăcinii este uscat, atunci trebuie udat.


Tăierile de formare la liliac
Tăierea liliacului este opţională şi se poate efectua la 2 săptămâni de la înflorire. Pentru a întineri arbuştii mai bătrâni, puteţi reduce ramurile bătrâne cu 1/3 în fiecare an. Cu cât veţi încuraja dezvoltarea lăstarilor tineri, cu atât veţi avea mai mulţi ciorchini cu flori.

Cele mai frumoase flori cresc pe lăstarii tineri, viguroşi. Tăierile regulate pot începe când liliacul a atins 1,8 - 2,4 m; mai întâi se taie ramurile rupte sau uscate, apoi se taie trunchiurile care au crescut prea înalte, pentru ca în cele din urmă să se rărească lăstarii noi (se lasă numai cei mai viguroşi). În cazul unui liliac neîngrijit, care a atins dimensiuni foarte mari, este recomandat să tăiaţi cam 1/3 din el în fiecare an, până ajunge la înălţimea pe care o doriţi dvs. Atenţie însă: dacă liliacul a fost altoit, această metodă nu funcţionează.

Pentru un foliaj cât mai mare, efectuaţi tăieri primăvara devreme - atenţie însă, nu veţi mai avea la fel de multe flori.


Foto simbol: www.botanistii.ro


Fertilizare
Nu fertilizaţi în primul an de la plantare. Dacă vreţi să folosiţi un fertilizator, atunci adăugaţi bălegar sau unul cumpărat din comerţ (5-10-5), primăvara devreme.

Un strat de paie aşezat în jurul bazei plantei ajută la păstrarea gradului de umiditate din pământ, controlează buruienile şi menţine rădăcinile într-un mediu răcoros. Aveţi grijă ca stratul de paie să nu atingă tulpina copacului, pentru ca aerul să poată circula în jurul bazei rădăcinii.

 

Articol publicat în Revista NATURA în numărul 219

Susține Natura.md: Devino Patron!