Devino Patron!

Mai multă claritate în procedura de cumpărare a lemnului de foc

Mai multă claritate în procedura de cumpărare a lemnului de foc
Foto simbol.

Prin decizia Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova (pct. 4) din 5 septembrie 2022, a fost stabilită limita de comercializare pentru persoane fizice – per gospodărie casnică – în volum de până la 5 metri steri de masă lemnoasă, în două tranșe. Lemnul de foc este vândut de întreprinderile silvice din subordinea Agenției „Moldsilva”.

 

Linia Verde deja pusă în funcțiune

Pentru a răspunde la întrebările cetățenilor privind toate aspectele utile despre asigurarea cu lemnul de foc, Guvernul a lansat o linie verde (0 800 101 01). Oamenii pot folosi Linia Verde pentru a afla detalii sau pentru a clarifica anumite întrebări legate de modalitatea de cumpărare, prețuri, cantitatea de lemn disponibilă etc. Tot aici pot suna cei care observă tăieri ilicite sau nereguli în procesul de distribuire a lemnului.

 

Măsuri de prevenire a neregulilor

Lemnul va putea fi livrat doar pe parcursul zilei. Orice transportare pe timp de noapte este ilegală și trebuie sesizată. Conform Planului de acțiuni al Guvernului pentru aprovizionarea cu lemne de foc pentru perioada rece 2022-2023, cei care transportă masă lemnoasă trebuie să aibă cu ei și facturile fiscale eliberate de întreprinderile silvice, cu IDNP-ul și numele cumpărătorilor, cu indicarea volumului transportat.

De asemenea, potrivit unei decizii anterioare, din luna iulie 2022, agenții economici nu mai pot cumpăra de la „Moldsilva” lemn de foc pentru comercializare.

Oricine dispune de informații despre nereguli în procesul de vânzare, tăieri ilicite sau trafic de lemne, este îndemnat să facă o sesizare apelând Linia Verde, pe numărul 0 800 101 01 (09:00-20:00, luni-vineri). De asemenea, pot fi anunțate poliția (112), Linia Națională Anticorupție (24/24) a Centrului Național Anticorupție (080055555), sau Linia Anticorupție Moldsilva (08:00-17:00, luni-vineri), pe numărul 022 211-311.

Amenzi mai mari

Este de notat că au fost intensificate verificările privind proveniența masei lemnoase (inclusiv cea transportată) și controale inopinate în pădure. Amenda pentru tăieri ilegale este de la 50 la 100 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 40 la 60 de ore și de la 300 la 500 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice, iar în perioada următoare vor fi anunțate sancțiuni majorate.

După măsurile de criză, Guvernul va elabora un program de tranziție

Potrivit datelor oficiale, consumatorii folosesc anual în sezonul rece aproximativ 1 milion de metri steri de masă lemnoasă. Pentru a asigura accesul populației la lemnul de foc, în acest an Agenția „Moldsilva” va acoperi circa 800 de mii de metri steri din volumul necesar. În acest scop, Guvernul a decis ca lucrările silvotehnice în fondul forestier național planificate pentru primăvara lui 2023 să fie efectuate mai devreme.

 

Au contribuit:
Cătălina Molodoi, Lilia Curchi, Daniela Morari 

Articol publicat în Revista NATURA în nuărul 367

 

 

Articol tematic realizată de Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic, cu sprijinul financiar al Suediei. Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al Suediei.

 

 

Susține Natura.md: Devino Patron!