Devino Patron!

Marea unire, sărbătoare pentru românii basarabeni sau o zi obișnuită?

Marea unire, sărbătoare pentru românii basarabeni sau o zi obișnuită?

1 Decembrie este ziua când românii de pretutindeni celebrează Ziua Națională a României. La 1918, acum 104 ani, la Alba Iulia s-a desfășurat Marea Adunare unde s-a votat unirea Transilvaniei cu România sau altfel spus - România Mare.

Această sărbătoare de 1 Decembrie se serbează și în R. Moldova. Chiar dacă am fost rupți de la patria mamă de nenumărate ori, noi nu ne-am uitat rădăcinile, n-am uitat de unde provenim și cine cu adevărat ne este frate. De când mă știu, în instituțiile de învățământ se sărbătorește Ziua Națională a României. În gimnazii, școli, licee și universități, profesorii, împreună cu elevii, organizează activități în cinstea acestei mari sărbători. Se interpretează cântece, se recită poezii, se vorbește corect românește și cu dragoste despre România. Elevii poartă pe mâini sau în piept tricolorul cu mândrie și respect. E sărbătoare! 

Din păcate, mulți nu simt sau nu știu să fie fericiți, să se bucure de acest eveniment. Puțini adulți, puțini moldoveni sărbătoresc sau își amintesc de această sărbătoare istorică. Oare de ce? Oare nu toți vrem unire? Oare nu toți vrem să fim împreună cu frații noștri? Oare nu merităm noi să fim acasă? Pentru mine e paradoxal să înțeleg acest fenomen negativ. Ne este rușine să recunoaștem cu toată încrederea că suntem români, dacă în acte nu suntem, dar cu prima ocazie, în România ne ascundem, în România ne refugiem. Pare că opinia mea este mult prea categorică, dar cine va mai spune adevărul în față, decât cei care învață la liceu, ca să-și urmeze studiile în România?

Majoritatea basarabenilor alege să uite de tot ce înseamnă unire. Scriitorul și revoluționarul român Nicolae Bălcescu spunea: „Vorba unire este azi în toate inimile. Toți o voim”. Adevărat, toți o vrem, dar nu toți luptăm pentru ea. Preferăm să lăsăm totul așa cum este, nu să schimbăm ceva înspre bine.

Este un subiect sensibil, despre care eu, elevă de liceu, nu înțeleg de ce în treizeci de ani de independență oamenii se mai opun reîntregirii țării.  

Aș vrea să felicit încă o dată toți românii din toate colțurile lumii cu Ziua Națională a României. La mulți ani, români, oriunde v-ați afla! La mulți ani, România!

Mai cred că Republica Moldova și România au un singură cale și același viitor.

Andreea MOCANU, 

s. Todirești, r. Anenii Noi 

 

Susține Natura.md: Devino Patron!