Devino Patron!

Moldova și Ucraina vor cere UE să efectueze o evaluare ecologică a Nistrului

Moldova și Ucraina vor cere UE să efectueze o evaluare ecologică a Nistrului
Nistrul aval de localitatea Rudi. Foto: Alecu Reniță

Republica Moldova și Ucraina pregătesc o adresare comunică către Uniunea Europeană ca să fie efectuată o evaluare ecologică a râului Nistru.

Declarația aparține ministrului de Externe de la Chișinău, Nicu Popescu, care și-a exprimat speranța ca aceasta să fie finalizată în câteva săptămâni. „Actualmente, împreună cu Ucraina efectiv discutăm, pregătim o adresare comună către Uniunea Europeană pentru a o invita să ne ofere o evaluare ecologică a râului Nistru, a impactului hidrocentralei asupra râului, dar și să ne ajute – pe noi, cu partea ucraineană – să găsim soluții la eventuale probleme, care deja sunt vizibile în albia și în jurul râului Nistru, pentru a minimiza și a evita astfel de probleme ecologice”, a precizat Nicu Popescu.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană, stând jos şi stând în picioare

Potrivit lui Popescu, problema râului Nistru este un subiect prioritar atât pe agenda bilaterală a Republicii Moldova cu Ucraina, cât și în interacțiunea diplomatică pe care Ministerul de Externe o are cu alți parteneri. „În declarația comună pe care am emis-o împreună cu Uniunea Europeană după Consiliul de Asociere de la Bruxelles, din 28-29 octombrie, situația din jurul râului Nistru este menționată explicit”, a declarat viceprim-ministrul Nicu Popescu.

Întrebat și de soarta barajului de la Naslavcea, mai exact dacă Republica Moldova întreprinde careva pași ca să-și întoarcă partea care a fost cedată Ucrainei printr-un protocol secret semnat de ex-premierul Filat, ministrul de Externe a declarat că reprezentanții R. Moldova discută un spectru larg de întrebări cu reprezentanții Ucrainei, inclusiv cele legate de starea râului Nistru.

Noi mergem pe premisa că înțelegerile la care s-a ajuns, s-a ajuns datorită unor compromise, anumitor pași făcuți în întâmpinare și nu poate fi făcut nicio acțiune desinestător care să nu pună sub semnul întrebării tot spectrul relațiilor bilaterale. Noi discutăm toate aspectele, dar trebuie de înțeles, că ceea ce s-a obținut până acum cu Ucraina și ce planificăm noi să construim, noi acorduri, pași privind unele chestiuni se face mereu împreună prin dialog, prin acorduri care servesc intereselor ambelor țări. Și nu există acorduri care se bazează pe acțiuni unilaterale”, a declarat Popescu.

Anterior, președintele Maia Sandu a notat că problema construirii unei hidrocentrale pe Nistru a fost discutată recent la cel mai înalt nivel la Bruxelles.

Pe subiectul cantității de apă nu există acum un pericol, există o problemă cu biodiversitatea în nemijlocita apropiere de aceste hidrocentrală, dar discuții au loc și acestea se întâmplă cu participarea UE. Uniunea Europeană are cele mai serioase standarde de mediu. E un subiect pe agendă, nicio discuție nu se trece fără a aborda și acest subiect”, a declarat Maia Sandu într-o conferință de presă.

Ar putea fi o imagine cu natură şi monument
Nistrul la Cetatea Hotin (Ucraina). Foto: Alecu Reniță

 

Din cei peste șase sute kilometri de râu care sunt pe teritoriul R. Moldova, peste 20% au fost deja puternic afectate de impactul Complexului Hidroenergetic Nistrean (CHN). Vorbim de un sector de 150 de kilometri în aval de Naslavcea. Aceasta este una dintre concluziile unui studiu privind impactul social și de mediu al CHN asupra râului Nistru, elaborat de PNUD Moldova cu finanțarea Suediei. Potrivit autorilor, construcția Complexului Hidroenergetic Nistrean (CHN) de către Ucraina a afectat în Republica Moldova atât cantitatea și calitatea apei, cât și habitatul natural al florei și faunei, precum și a redus numărul speciilor.

Fluviul Nistru are o lungime totală de 1362 de kilometri, prin Republica Moldova trec aproximativ 660 de km. Pentru țara noastră este cel mai important râu, servind ca principala sursă de aprovizionare cu apă potabilă şi tehnică pentru orașele Chișinău, Bălți, Tiraspol, Bender, Soroca, Criuleni, Slobozia și constituind 54% din volumul total pe țară.

 

Articol preluat de pe siteul www.ecopresa.md

Susține Natura.md: Devino Patron!