Devino Patron!

Muscari sau zambila strugure

Muscari sau zambila strugure

Genul Muscari, desemnând plante ornamentale de grădină, face parte din familia Liliaceae și este originar din Asia Mică, Asia Centrală și Europa Meridională.

Denumirea genului face referire la mirosul de mosc pe care îl degajă florile unora dintre specii. În România, i se spune ‘’zambila strugure’’, datorită faptului că inflorescența se aseamănă atât cu o zambilă, cât și cu un strugure întors invers.

Genul Muscari cuprinde circa 50 de specii, cele mai frecvent întâlnite fiind Muscari armeniacum și Muscari botryoides.

Muscari armeniacum înflorește în lunile martie-aprilie. Are tija florală cilindrică, lungă de 15-20 cm, iar florile sunt asemănătoare celor de zambile, dar de dimensiuni mai mici, colorate cel mai adesea în albastru de diferite nuanțe, dar se întâlnesc și soiuri cu flori albe sau roz.

Muscari botryoides este specia cea mai întâlnită în decorul parcurilor și al grădinilor și are florile mai mari decât la celelalte specii, de culoare albastru sau violet, discret parfumate. Înflorește în lunile aprilie-mai.

Primăvara Muscari, adunaţi în covorașe albastre de diferite nuanţe, inundă grădinile și creează o priveliște încântătoare. 

Muscari pot fi amplasate oriunde în grădină, inclusiv sub copaci și arbuști, în pajiști și peluze, acolo unde sunt create condiții excelente pentru creșterea și dezvoltarea acestor plante. Atunci când coroanele copacilor înverzesc și e mai multă umbră, Muscari dispar.

După înflorire, bulbii pot fi scoși și replantaţi mai târziu la locul dorit. Aceste flori, la prima vedere minuscule și cu o aromă magnifică, arată excelent în compoziţii etajate cu alte flori, precum lalele, narcise etc.

Agerpres.ro

Susține Natura.md: Devino Patron!