Devino Patron!

Muşcate cu flori bogate pentru casă şi grădină

Muşcate cu flori bogate pentru casă şi grădină
Mușcate. Sursă foto: www.paradisverde.ro

Mușcata este una dintre cele mai iubite și populare plante, atât în România, cât și în afară, grație florilor bogate și colorate pe care le are. Este puțin pretențioasă, însă, pentru a fi spectaculoasă, mușcata are nevoie de un pic de îngrijire și de dragoste! Mușcatele se simt bine atât în ghivece, cât și în pământul din grădină, iar pe lângă aspectul estetic, au și rolul de a te proteja de unele insecte.


Locul potrivit
Mușcatelor le plac spațiile deschise și bine aerisite, dar ferite de curenți puternici de aer. Acestea au nevoie de suficient spațiu în ghiveci pentru dezvoltare – dacă rădăcinile încep să iasă prin orificiile de drenaj ale glastrei, este momentul să le muți într-un vas mai mare.


Fără exagerări
Udă mușcatele regulat, dar nu excesiv. Vara se recomandă a uda florile de două sau de trei ori pe săptămână, iar dacă sunt ţinute în soare mai multe ore – zilnic. Evită să le pui apă când soarele este puternic. Ideal e să le uzi dimineaţa sau seara. Cea mai bună apă pentru udat este cea de ploaie.


Fertilizare
Din luna aprilie până în luna septembrie, adaugă în apa de udat îngrășământ lichid. În perioada de înflorire abundentă, poți fertiliza mușcatele o dată pe săptămână. Respectă dozele recomandate de producător pentru îngrășământul pe care îl utilizezi.

Imagini pentru mușcate
Mușcate. Sursă foto: www.florariatrias.ro


Ciupire și tăiere
Mușcatele anuale nu au nevoie de tăiere propriu-zisă. În cazul acestora, îndepărtează de câte ori este nevoie florile ofilite pentru a stimula apariţia unor noi boboci. Ciupirea este esențială dacă îți dorești mușcate dese, cu multe tulpini. Periodic, ciupește fără milă vârful lăstarilor pentru ca planta să se ramifice și să se îmbogățească. Procedeul constă în scurtarea ramurilor cu cel mult o treime.

Mușcatele perene, în schimb, necesită să fie tăiate pentru a înflori frumos. Prin urmare, este important să tai tulpinile plantelor bătrâne la jumătate din înălţimea lor, pentru a favoriza apariţia de noi lăstari. 

La mijlocul verii, după perioada de înflorire, plantele se lasă 5-6 săptămâni în repaus – udă-le mai rar și nu le mai pune îngrășământ. Spre toamnă, îndepărtează segmentele uscate ale mușcatelor, iar crenguțele lungi taie-le la primul nod de frunză. Din tulpină se înlătură o treime. Primăvara poți tunde mai tare planta – ea va înflori mai târziu, dar abundent.


Dăunători și ciuperci
Dacă mușcatele tale au fost invadate de dăunători sau au fost atacate de ciuperci, soluția este să apelezi la magazinele specializate care îți vor recomanda insecticide și fungicide în funcție de boală. 

Daniela VOICU
Articol publicat în Revista NATURA în numărul 348

Susține Natura.md: Devino Patron!