Devino Patron!

Nu ardeţi frunzişul!

Nu ardeţi frunzişul!
Foto simbol. Sursă: www.ipn.md

În fiecare an primăvara sau toamna, satele şi oraşele noastre se acoperă timp de două-trei săptămâni cu o mantie de fum. Aceasta este rezultatul salubrizării grădinilor şi curţilor gospodarilor, a arderii frunzişului. Nu sunt un adept al murdăriei şi gunoiului, însă arzând frunzişul, noi aducem o mare pagubă naturii. Aşternutul din frunziş este asemenea unei cămăşi călduroase care în timpul iernilor viforoase apără solul şi rădăcinile copacilor de îngheţuri, iar în timpul verilor călduroase îndeplineşte funcţia de protecţie a solului.

Doar aşternutul din frunze şi lăstari, ajungând în stare de putrefacţie, constituie un element al sistemului ecologic. De asemenea, sunt nimicite o mulţime de insecte, care îndeplinesc funcţia de sanitari ai copacilor şi tufarilor, servind în acelaşi timp drept hrană pentru păsări, toamna şi primăvara. Stratul de frunziş mai are şi funcţia de a acumula cantitatea de umezeală necesară rădăcinilor copacilor şi tufarilor, iar în timpul putrefacţiei frunzelor se formează multe substanţe organice, care servesc drept hrană pentru copaci.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.
Foto simbol. Credit: Silvia Ursul

Şi dacă spaţiile verzi din parcuri şi scuaruri mai rezistă, având un sol fertil şi umed, apoi existenţa copacilor ce cresc în oraş lesne poate fi comparată cu aceea a copacilor ce cresc în semipustiu. Cred că nu de puţine ori aţi observat că viaţa unor copaci sădiţi pe marginile autostrăzilor din oraş este destul de scurtă, uscându-se doar la câţiva ani după plantare. Pieirea aceasta grabnică are loc anume din cauza lipsei frunzişului şi, respectiv, a tasării solului. Procesul de ardere a frunzişului influenţează nefast şi asupra sănătăţii omului, deoarece în timpul arderii în aer se elimină multe substanţe toxice, identice cu cele industriale, poluând atmosfera.

Vreau să spun că acei ce ard frunzele din motive sanitaro-igienice, de fapt mai mult dăunează, decât aduc folos mediului. Posibil că unii nici nu cunosc faptul că prin arderea frunzişului aduc pagube naturii.

Valerii Usatâi, educator,
Gimnaziul-Internat, Drochia

Susține Natura.md: Devino Patron!