Devino Patron!

O vizită la Muzeul Ceasului din Ploiești

O vizită la Muzeul Ceasului din Ploiești

Recent am fost cu gașca la Muzeul Ceasului din orașul Ploiești, un loc unic în România. Muzeul a fost înființat în anul 1963 de către profesorul ploieștean Nicolae Simache. 

Muzeul Ceasului este situat în zona istorică a orașului Ploiești și este unic în rețeaua muzeală din România. Clădirea muzeului reprezintă un monument de arhitectură de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Pe lângă valorosul mobilier de epocă, muzeul prezintă publicului o impresionantă expoziție a celor mai cunoscute tipuri de ceasuri: cadrane solare, clepsidre, nisiparnițe, ceasuri de masă, de șemineu, de perete, de buzunar și de călătorie. Muzeul Ceasului din Ploiești atrage numeroși vizitatori români și străini, oferindu-le o istorie fascinantă a orologiei și o experiență mirobolantă pentru iubitorii de artă.

De ce este atât de special acest muzeu din Ploiești? Ei bine, veți avea plăcuta surpriză să vedeți în premieră ceasurile originale care au aparținut unor mari personalități din țara noastră și din străinătate. Aveți ocazia să admirați ceasurile de buzunar ale domnitorului Alexandru Ioan Cuza, regilor Carol I și Mihai I, țarului Alexandru al II-lea, Marelui Duce Nicolae, istoricului Nicolae Iorga, generalului Alexandru Averescu, poetului Vasile Alecsandri, diplomatului Nicolae Titulescu, pictorului Theodor Aman, juristei Ella Negruzzi, politicianului Nicolae Fleva sau primarului  revoluționar al Ploieștiului, Constantin T. Grigorescu.

Diversitatea colecției Muzeului Ceasului este ilustrată și de ceasurile de perete, de șemineu și de masă. Remarcabil este ceasul de perete în stil Art Déco al lui Mihail Sadoveanu și ceasul care a aparținut scriitorului Duiliu Zamfirescu. Puncte de atracție sunt și ceasurile de șemineu de mare ținută artistică. În interiorul muzeului veți descoperi ceasurile de șemineu în stil neo-renaștere ale lui Theodor Aman și Păstorel Teodoreanu, ceasul de șemineu cu mecanism astronomic al lui Alexandru Ioan Cuza, ceasul de șemineu în stil empire al lui Constantin Istrati, ceasul de șemineu în stil Ludovic XV al comanditarului austriac August Klein, ceasul de șemineu al domnitorului Mihail Sturdza și ceasul de șemineu al prim-ministrului României, Nicolae Kretzulescu. Foarte frumos este și ceasul de perete cu barometru și termometru al istoricului Alexandru D. Xenopol, dar și barometrul cu termometru care a aparținut poetului George Coșbuc. 

Cele mai vechi ceasuri ale muzeului sunt din anii 1544 și 1562. Este vorba despre creațiile orologierilor Jakob Acustodia din Olanda și Jeremias Metzker din Augsburg. Acestea sunt urmate de cadranele solare din secolele al XVIIlea și al XVIII-lea, precum și clepsidra (ceasul cu apă), realizată la Londra de către de Charles Rayner în anul 1654. Colecția muzeului cuprinde și pendule de mobilier și de podea, cu cabinete de mari dimensiuni în stil baroc, Ludovic al XIV-lea, Boulle și Rococo, ceasuri tablou de proveniență austriacă și germană, automate și ceasuri muzicale, simphonioane, cutii muzicale cu cilindru, păsări mecanice, păpușă mecanică, gramafon și patefon.

Muzeul Ceasului „Nicolae Simache” din Ploiești se mândrește cu o colecție de peste 400 de piese. Pentru a atrage și mai mulți vizitatori, administrația muzeului a hotărât să țină pasul cu noile tehnologii. Este vorba despre o hologramă sau un ceas vorbitor care prezintă publicului cele mai importante informații despre muzeu și istoria frumoasei clădiri. De asemenea, vizitatorii interesați au la dispoziție și un touch-screen care oferă detalii suplimentare despre ceasurile din colecție. Această tehnologie a fost realizată în urma lucrărilor de consolidare și restaurare din perioada 2013-2015. Un alt lucru inedit reprezintă amenajarea unui mic salon de la începutul secolului al XX-lea.

Și curtea interioară a muzeului impresionează. Sunt câteva alei pietruite, băncuțe de lemn, un mic spațiu verde cu trandafiri înfloriți și bustul lui Nicolae Simache, fondatorul muzeului. Curtea muzeului este o oază de liniște, un loc perfect pentru a vă povesti impresiile despre cele mai frumoase ceasuri. Atracția principală o reprezintă un ceas realizat din flori, fiind situat lângă intrarea în muzeu. O altă piesă pe care am remarcat-o este un ceas solar de grădină făcut din fier forjat, care indică ora pe o panglică semicirculară. Înainte de a ne lua rămas bun, ne-am cumpărat câteva suveniruri: câteva broșuri despre muzeu, magneți și un ceas de buzunar de epocă cu lănțișor. Vă recomand cu tot dragul să vizitați Muzeul Ceasului din Ploiești. Este cu adevărat o  experiență unică, o frumoasă lecție de istorie.

 

Mircea MITROFAN

Articol publicat în Revista NATURA în numărul 343

Susține Natura.md: Devino Patron!