Devino Patron!

Oraşul florilor

Oraşul florilor

Pedalăm, în rândurile articolului din ultima lună de primăvară, printre străzi înguste și parcuri întinse, trecând peste zeci de poduri din cele aproximativ 1.300 ce acoperă suprafața a circa 165
de canale ale unuia dintre orașele supranumite „Veneția Nordului”. 

Ar putea fi o imagine cu 4 persoane şi în aer liber

Câteva din acestea, sub formă de „inele”, ca o pânză de păianjen, chiar, înconjoară Centrul Vechi și reprezintă o rețea construită în secolul al XVII-lea, revoluționară pentru acele vremuri, care a fost inclusă în anul 2010, pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Prin venele orașului-port curge…râul Amstel. Însăși denumirea capitalei oficiale a Țărilor de Jos provine de la numele acestei ape curgătoare, după ce, mai mult de 700 de ani în urmă, un sat pescăresc lua nașterea de-a lungul unui baraj („dam”), atribuindu-se, ulterior, statutul de oraș, astăzi fiind cunoscut drept Amsterdam. Reședința organelor de conducere ale statului se află, însă, la Haga. 

Din apropierea Gării Centrale, edificiu impunător înălțat la sfârșitul secolului al XIX-lea, care amintește, oarecum, de exteriorul stației feroviare și hotelului St. Pancras din Londra – lucru ce ar putea fi spus și despre Muzeul Național, ambele opere de pe acest teritoriu fiind proiecte ale arhitectului Pierre Cuypers – închiriem biciclete cu vreo 10 euro pentru întreaga zi. Pornim, apoi, pe două roți, în căutarea unor locuri de răsfoit și noi povești de scris. Ne-ndreptăm, mai întâi, spre Piața Dam, pe care o vom descoperi animată de turiști croindu-și calea, umăr la umăr, prin
mulțimea inepuizabilă și colonii de porumbei. Palatul Regal, înălțat în perioada Epocii de Aur olandeze, fostă primărie timp de peste 150 de ani, domină acest spațiu public cu grandoarea sa, însă atunci când ne desprindem privirile de impresionata clădire, vom observa, de asemenea,  Muzeul Figurilor de Ceară „Madame Tussaud’s” și Biserica Nouă – „doar” vreo 600 de ani au trecut din momentul întemeierii. 

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană şi în aer liber

Biserica Veche, cu grinzi din lemn și vitralii fermecătoare ca piesele unui caleidoscop, situată la câteva sute de metri depărtare, însă, este, aproape, de aceeași vârstă cu acel cătun ce a stat la baza actualei metropole. Vedem și monumentul similar unui obelisc, dedicat victimelor celui de-Al Doilea Război Mondial.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană şi în aer liber

Străbatem, apoi, cu încântare, pitorescul „Nouă Străzi” din cartierul Jordaan, un sector  reprezentativ, considerat de unii, chiar, chintesența autenticității orașului și spiritului său. Șiraguri de biciclete parcate pe poduri din piatră, măsuțe/terase cochete sub umbra arborilor de pe aleile de-a lungul malurilor râului, parcele verzi și ghiveciuri cu lalele/ mușcate/panseluțe, colțișoare arhitecturale inedite, unele clădiri atât de înguste încât mobila este adusă, nu de puține ori, prin ferestre, casebărci, magazine originale, reflexii ale felinarelor stradale în apele canalelor noaptea…această parte a Amsterdamului, deși, din propria experiență, este un pic prea „înghesuită” pentru gustul meu, reușește să te atragă într-o conversație mai intimă cu el, apropiindu-te de gândurile și trăirile sale.

O plimbare cu vaporul te va face să-i percepi mai clar trăsăturile și, totodată, să-i simți pulsul, iar o plimbare în Vondelpark, „plămânii orașului”, te va ajuta, dacă ești, totuși, copleșit de atmosfera forfotitoare, să evadezi, de exemplu, în grădina de trandafiri cu parfumuri discrete și revigorante. Dacă vrei să iei o bucățică din Amsterdam înapoi cu tine acasă, ai putea să treci prin piața plutitoare de flori de pe Siegel, unde vei găsi un mic univers de bulbi și diverse suvenire.

Ar putea fi o imagine cu 3 persoane şi corp de apă

O vizită în acest oraș nu e deplină fără a explora și diversitatea de muzee amplasate în inima sa,
pentru care ar fi recomandabil, în general, să îți rezervi biletele cu zile sau chiar săptămâni înaintea excursiei. Câteva dintre acestea ar fi: Muzeul Național/Rijksmuseum (menționat anterior) care adună cele mai valoroase piese de artă ale patrimoniului cultural autohton; Casa Memorială Rembrandt, unde a locuit și creat renumitul pictor circa 20 de ani; Casa Anne Frank, în anexa secretă a căreia, tânăra și familia ei s-au ascuns, fugind din calea naziștilor – aici fetița scrie jurnalul devenit mărturie-simbol a ororilor Holocaustului; Muzeul Van Gogh, ce reunește o colecție generoasă a ilustrului artist plastic, unde migdalul rămâne mereu sărutat de primăvară pe un cer senin, iar florile-soarelui din vază – mereu vii, pline de lumină, deși, paradoxal, fac parte din „natura statică”.

Ar putea fi o imagine cu în aer liber

Putem admira, de asemenea, serpentinele acvatice, porțiunile verzi, infrastructura, arhitectura… caracteristicile acestei capitale și de la înălțime, asimilând imaginea sa de ansamblu din turnul A’DAM, ce include o platformă de observare care îți oferă posibilitatea de a-ți  bucura ochii, sufletul și aparatul fotografic cu o panoramă de 360˚.

Ar putea fi o imagine cu 8 persoane, bicicletă şi în aer liber

Cei curajoși ori/și dornici de adrenalină pot „balansa” mai departe de atât – spre marginea belvederii sunt fixate scrâncioburi special echipate pentru această mică aventură, unică în Europa, căci te vei legăna la tocmai 100 de metri deasupra  Amsterdamului.

Pedalând și „pendulând”, încheiem, astfel, încă o călătorie împreună, îndreptându-ne în următorul număr către alte amintiri și orizonturi memorabile.

Ar putea fi o imagine cu 4 persoane, persoane în picioare şi în aer liber

Sorenela RENIȚĂ
Articol postat în Revista NATURA în numărul 363

 

Susține Natura.md: Devino Patron!