Pâinea, un aliment contraindicat păsărilor sălbatice
Pâinea este contraindicată animalelor sălbatice, inclusiv păsărilor. Tendința de a le da acest aliment predomină iarna, când resursele de hrană naturală sunt reduse. Păsările au nevoie de lipide și proteine care să le furnizeze energia necesară pentru a-și produce căldură corporală. Însă pâinea nu are vitamine și minerale și nu oferă păsărilor elemente necesare funcționării organismului lor. Singurul lucru pe care îl face este să le ofere o falsă senzație de sațietate. Cu alte cuvinte, le îngrașă și, totodată, le privează de substanțele nutritive de care au nevoie.
La păsările mari (lebede și gâște), pâinea riscă să se adune în cocoloașe în interiorul tractului digestiv (păsările nu au dinți, cum avem noi, ca să mărunțească hrana înainte de a ajunge în stomac). Masa de aluat le poate periclita procesele digestive naturale. În plus, majoritatea produselor de panificație din comerț conțin multe drojdii, conservanți și aditivi care fac rău, inclusiv și oamenilor.
În urma consumului excesiv de pâine, mai ales albă, păsările dezvoltă o boală numită „aripă de înger”. Această afecțiune este cauzată de malnutriție și se manifestă printr-o poziţie nefirească a aripilor, iar păsările nu mai pot zbura, nu mai pot migra și nu se mai pot feri de prădători. Boala este frecventă în special la păsările acvatice din zonele urbane, acolo unde nu au acces la alt meniu alimentar în afară de pâinea oferită de oameni. De asemenea, păsările tinere riscă să manifeste această afecțiune în mod special, deoarece pâinea primită nu le oferă proteinele necesare pentru a-și dezvolta mușchii și penele. Ca rezultat, păsările riscă să intre în maturitate cu aripi și picioare deformate.
Un alt efect periculos este acumularea de resturi de pâine în canale sau iazuri. Bucățile care rămân pe apă se adună în grămezi și devin poluante prin proliferarea unor alge otrăvitoare sau mucegaiuri. Expusă la umezeală, pâinea mucegăită e un teren fertil pentru afecțiuni micotoxice, precum salmonella (o infecție care se dezvoltă în urma consumului de alimente contaminate).
Hrănirea sistematică a păsărilor cu pâine le face dependente și ele încetează să-și mai caute altă mâncare, naturală și adaptată nevoilor nutriţionale. De aceea, păsările sălbatice nu trebuie hrănite frecvent, ci doar ocazional, chiar dacă le oferim hrană adecvată. Pe lângă pâine, mai sunt interzise și alte produse de patiserie precum covrigii, plăcintele, chiflele, biscuiții, chipsurile, pufuleții, sandwichuri, pizza. Toate acestea conțin cantități foarte mari de sare și alți aditivi care prezintă riscuri mari de sănătate. În mod similar, păsările sălbatice nu trebuie hrănite cu alimente mucegăite, stricate sau cu termenul de expirare depășit.
Hrana trebuie să fie cât mai apropiată de dieta naturală a păsărilor: semințe, legume (morcovi, coji de cartofi, frunze de varză sau de salată), boboase (mazăre), fructe (mere uscate, struguri, pomușoare, stafide și alte fructe uscate/deshidratate), nuci, arahide, alune (nesărate și neprăjite), fulgi de porumb, orz, ovăz (nefierte și nesărate). Dacă avem cumva insecte uscate (viermi, râme, greieri) sau slănină (nesărată și neprăjită), le putem pune la dispoziția păsărilor în condițiile unei ierni geroase și cu temperaturi foarte mici. Toată hrana trebuie tăiată sau feliată pentru a putea fi cu ușurință consumată de păsări.
Aflați mai multe detalii din acest articol: https://sppn.md/painea-nu-este-un-aliment-potrivit/.
Silvia URSUL
Susține Natura.md: Devino Patron!