Devino Patron!

Parteneriate şi dialog în problemele de mediu

Parteneriate şi dialog în problemele de mediu
Instruire pe tema guvernării de mediu prin prisma campaniilor de advocacy şi lobby în comuna Ţareuca din Rezina. Evenimentul a fost organizat de MEM, în parteneriat cu Asociaţia Obştească „Andromeda” din Ţahnăuţi şi primăria comunei Ţareuca

Întâlnirile față-n față reprezintă o tactică fundamentală în pledoaria pentru soluționarea unei probleme, inclusiv de mediu, arată Ghidul „Lobby și advocacy – pentru o guvernanță de mediu durabilă și democratică”, elaborat de Mișcarea Ecologistă din Moldova. Tactica a fost folosită de Mișcarea Ecologistă din Moldova pentru abordarea situațiilor de mediu la nivelul a trei comunități.


Astfel, în satul Suruceni, raionul Ialoveni, orașul Soroca și satul Delacău, Anenii Noi, au fost organizate întâlniri de negociere cu participarea cetățenilor, autorităților și experților, pentru a analiza situația locală de mediu. Toate întâlnirile au fost facilitate de Mișcarea Ecologistă din Moldova, care a reușit să aducă la masa discuțiilor principalii actori din fiecare comunitate. „Dialogul este un pas important, la fel precum informarea și comunicarea cu cetățenii, care au dreptul la acces liber la informațiile de mediu și participarea la luarea deciziilor de mediu. În fiecare localitate în care am organizat întâlnirile, cetățenii doreau să afle răspunsuri de la autorități, agenți economici sau lideri”, a menționat Alecu Reniță, președintele Mișcării Ecologiste din Moldova, moderatorul evenimentelor în localități.

Evenimentele locale au venit ca rezultat al organizării unei serii de trei instruiri în domeniul elaborării și monitorizării politicilor publice,  lobby și advocacy pentruactiviști, angajați și voluntari ai organizațiilor neguvernamentale, grupuri neformale și lideri locali. În cadrul instruirilor participanții au aflat informații despre proiectul „Lobby și advocacy – pentru o guvernanță de mediu durabilă și democratică”, realizat de Mișcarea Ecologistă din Moldova, cu sprijinul financiar al Ambasadei Statelor Unite.


De asemenea, publicul a învățat ce e advocacy și lobby, au însușit tehnici, metodologii și domenii de aplicare a unei campanii de advocacy, în special în domeniul mediului înconjurător. Experții au explicat conceptul de „bună guvernanță în domeniul mediului” și au prezentat studiile de caz în care tehnicile de lobby și advocacy au fost aplicate de Mișcarea Ecologistă din Moldova. Participanții au lucrat în echipe și au identificat problemele de mediu cu care se confruntă la nivel local, au schițat câte un plan de acțiune, inspirat din cele învățate la instruire, cu scopul rezolvării acestor probleme. Cei mai activi, au beneficiat și de întâlnirile moderate de Mișcarea Ecologistă din Moldova.

Susține Natura.md: Devino Patron!