Devino Patron!

„Pe-al nostru steag e scris Unire…”

„Pe-al nostru steag e scris Unire…”

Unirea Moldovei cu Țara Românească la 1859 este un eveniment important în istoria neamului românesc. În acest context, ținem să menționăm că la 5 ianuarie 1859 Alexandru Ioan Cuza a fost ales unanim domn al Principatului Moldovei. În noaptea de 23 spre 24 ianuarie 1859, membrii Partidei Naționale s-au reunit la București, unde s-a decis alegerea lui Al.I.Cuza ca domn al ambelor Principate pentru a se putea înfăptui Unirea. Cu toate acestea, nici dubla alegere a lui Cuza, nici recunoașterea internațională a Unirii nu au fost obținute ușor.

Au urmat misiuni diplomatice, moderate de apropiații lui Al.I.Cuza în capitalele Marilor Puteri, conferințe internaționale, tergiversări etc. În astfel de circumstanțe, a contat fermitatea lui Al.I.Cuza, acțiunile promte ale deputaților și guvernelor, poziția intransigentă a diplomatului Costache Negri , atitudinea favorabilă a Marilor Puteri garante și acordul sultanului turc pentru unificarea Principatelor. Drept urmare, în septembrie 1859, la Conferința de la Paris, a fost recunoscută dubla alegere a domnitorului  Al.I.Cuza.

În Proclamația adresată Țării la 23 decembrie 1861, domnitorul declara: „Unirea este îndeplinită, naționalitatea română este întemeiată. În 5 și 24 ianuarie  ați depus toată a voastră încredere într-un singur domn; alesul vostru vă dă astăzi o singură Românie”. Capitala s-a stabilit la București, unde funcționau un singur guvern și un singur parlament, care și-a deschis lucrările la 24 ianuarie 1862. În actele oficiale numele țării era România.

În legătură cu acest eveniment istoric DGE Ialoveni a organizat Conferința internațională de Geografie Geografia fără frontiere, sub egida  Centrulului Științific  de  Geografie  Ciucaș-Măneciu, Prahova, în cadrul proiectelor „Geografia fără frontiere” și „Tradiții și obiceiuri mănăcene de pretutindeni”.  Genericul activității a fost sugestiv și actual: Cultura Națională- univers al creației eminesciene. Inițiatoarea conferinței este doamna profesoară Crina Popescu, Președintele Centrului Științific de Geografie Ciucaș-Măneciu, Prahova, România, care a invitat pentru colaborare Direcția Generală Educație Ialoveni, Muzeul Județean de Științe ale Naturii, Ploiești, România, Colegiul Ferdinand I, Măneciu.  

Partenerii proiectului au fost Casa Corpului Didactic Prahova, Universitatea București, Societatea de Geografie din Belarus, Universitatea Minsk, Societatea de Geografie din India, Centrul de Geografie și Istorie Militară din Republica Moldova, Palatul Copiilor Pitești. Elevii au pregătit diverse prezentări în baza operei eminesciene - recital de poezie, cântece, dialoguri etc. „Artiștii ” au fost inspirați, creativi, au transmis, cu emoție, mesajul eminescian, au impresionat publicul și ne-au dat certitudinea că noua generație explorează opera lui Mihai Eminescu, caută și descoperă semnificații unice, pledează pentru apropierea culturală a  celor două maluri de Prut.

DGE Ialoveni își exprimă gratitudinea pentru colaborare eficientă, fructuoasă cu Centrul Științific de Geografie Ciucaș- Măneciu,  în special, doamnei Crina Popescu; apreciază talentul elevilor care au selectat minuțios operele pe care le-au interpretat cu măiestrie artistică și conștiință civică.  Mulțumim cordiale sunt transmise și doamnei Svetlana Spătaru pentru dedicație și promtitudine în organizarea activității.    

Nina DODON,
profesoară 

 

Susține Natura.md: Devino Patron!