Pistruii - cum apar și cum poți atenua aspectul

Ce sunt pistruii
Pistruii sunt tulburări de pigmentare a pielii, de cele mai multe ori ereditare, cauzate de melanocite, celulele din piele care produc melanina. Au forma unor pete de culoare galben-maronii, mici ca mărime și sunt repartizate pe față, gât, umeri, uneori și pe decolteu.
Vara, expunerea la soare le face să fie mai intense și evidente. De aceea, pentru a stopa hiperpigmentarea pistruilor, persoanele care le au din naștere trebuie fie să limiteze expunerea la soare vara și primăvara, fie să ia măsuri de protecție potrivite.
Principalele măsuri de fotoprotecție sunt: purtarea de pălării cu boruri mari, largi, haine din bumbac care să acopere părțile corpului predispuse la apariția pistruilor și să folosească creme cu protecție UV 50.
De asemenea, trebuie reținut că prezența pistruilor nu presupune nicio problemă de sănătate, însă persoanele care au pistrui sunt mai sensibile la arsurile cauzate de soare și sunt predispuse la apariția cancerului de piele. De aceea, protecția este esențială în cazul acestora.
De regulă, pistruii au caracter ereditar, de aceea este foarte dificil să fie înlăturați, însă există o serie de metode și remedii naturiste care pot duce la estomparea lor.
Tratamente disponibile pentru reducerea vizibilității pistruilor
Diversitatea opțiunilor de tratament pentru reducerea vizibilității pistruilor este largă, începând de la proceduri dermatologice până la remedii naturale. Tratamentele dermatologice cum ar fi peelingul chimic, terapia cu laser sau crioterapia sunt realizate de specialiști și vizează îndepărtarea stratului superior al pielii, reducând astfel vizibilitatea pistruilor.
În ceea ce privește produsele cosmetice specializate, există pe piață o gamă variată de produse care pot ajuta la acoperirea pistruilor, de la fonduri de ten la creme de camuflare. Unele produse pot conține și ingrediente care ajută la decolorarea pistruilor. Compușii de tipul acidului ascorbic (vitamina C), pot avea capacitatea de a inhiba producția de melanină, pigmentul responsabil de culoarea pielii și a pistruilor.
De asemenea, multe persoane preferă să utilizeze remedii naturale pentru a reduce vizibilitatea pistruilor.
Remedii naturale pentru estomparea pistruilor
• Pătrunjelul este un ingredient esențial în măștile și preparatele care combat pistruii. Mai mult, acesta are și avantajul de a reda pielii elasticitatea, fiind și un puternic hidratant.
• Păpădia poate contribui la estomparea pistruilor. Se prepară un ceai din păpădie și tot ce trebuie să faci este să speli fața cu el, efectul fiind acela de decolorare a petelor maronii sau a pistruilor. Pentru un efect și mai bun, nu te clăti imediat pe față sau pe decolteu, ci lasă să acționeze ceaiul măcar 10 minute.
• Lămâia este un real agent care contribuie la curățarea pistruilor, făcându-le abia vizibile. Se aplică suc de lămâie pe zonele unde există pistrui, de preferat prin tamponare.
• O mască din căpșuni sau din caise poate face minuni asupra pistruilor. Masca se aplică pe zona unde sunt pistruii și se lasă pentru 10 minute să acționeze, ulterior se clătește din abundență cu apă rece.
• Mierea este un remediu natural foarte util în estomparea pistruilor. Trebuie aplicată pe zonele cu pistrui și lăsată să acționeze pentru câteva minute. Se spală apoi bine și ulterior se aplică o cremă hidratantă pe față sau decolteu.
• O mască preparată din ceapă tăiată mărunt și oțet este un alt tratament naturist cu efecte pozitive pentru estomparea pistruilor. Se taie mărunt o ceapă și se amestecă cu 3 linguri de oțet. Loțiunea obținută se păstrează la frigider, iar zona afectată de pistrui se tamponează cu ajutorul unei dischete curate. Se lasă masca să acționeze pentru 20 de minute, apoi se îndepărtează cu ajutorul apei.
Pistruii: un semn de frumusețe unică sau un risc pentru sănătate?
Percepția pistruilor variază semnificativ de la o cultură la alta și a evoluat de-a lungul timpului. În unele culturi, pistruii sunt văzuți ca un semn de frumusețe unică și distinctivă. De exemplu, în cultura irlandeză, pistruii sunt adesea considerați atractivi și un semn al moștenirii genetice. Cu toate acestea, în alte culturi, aceștia pot fi priviți ca mai puțin atrăgători. Pe parcursul secolelor, această percepție a suferit variații, cu o acceptare crescândă a pistruilor în modă și media.
Deși pistruii în sine nu sunt periculoși, ei pot indica o expunere excesivă la soare și un risc crescut de melanom, o formă de cancer de piele. Persoanele cu piele deschisă la culoare, care dezvoltă frecvent pistrui, pot avea un risc mai mare de a dezvolta melanom. De aceea, este esențial să îți protejezi pielea de soare și să efectuezi controale dermatologice regulate.
Un alt aspect important de menționat este lupta multor persoane cu pistruii pentru a se accepta și a-și îmbrățișa aspectul unic. Într-o societate care adesea promovează standarde de frumusețe stricte și uniforme, auto-acceptarea poate fi o provocare. Totuși, în ultimii ani, multe persoane publice își acceptă și expun cu mândrie pistruii.
În concluzie, pistruii sunt o particularitate a pielii care, tratată cu grijă, nu reprezintă un risc pentru sănătate.
Autor: Parascovia Mămăligă
Articol publicat în revista NATURA, nr. 397
Susține Natura.md: Devino Patron!