Devino Patron!

Podul lui Petru Rareș de la Văleni

Podul lui Petru Rareș de la Văleni
Foto: Vadim Șterbate

Pe drumul cel mare al peștelui în preajma „Colinelor de Aur” de la Văleni se află un drum și un pod care duc spre Prut, numite de localnici „Drumul și podul lui Petru Rareș”. Feciorul lui Ștefan cel Mare era cunoscut, până a fi domnitor, ca Petru Măjarul sau Pescarul, din Hârlău. Legendele locale spun că el mergea adesea prin aceste locuri cu carele pline, iar pe lângă Văleni trecea gârlele și Prutul. Și iată una dintre acele punți de lemn s-ar fi păstrat până astăzi pe una dintre gârlele care duc spre lacul Beleu.

Ar putea fi o imagine cu lac, natură şi copac

„Drumul lui Petru Rareș” trece pe lângă sat și o ia de-a dreptul spre Prut. Podul de peste Prut nu s-a păstrat, iar cel de pe gârlă a fost inclus în traseul ecoturistic „Drumul lui Petru Rareș”. În ultimii ani aici au fost instalate indicatoare turistice pentru cei care vor să ajungă la „Podul lui Petru Rareș” de sine stătător. Nu toți se încumetă să treacă podețul de lemn, fiindcă pare că abia de se mai ține. Puntea a fost întărită, așa că pe ea trec și automobilele, dar nu fiecare șofer riscă să meargă la volan peste gârlă, așa că unii lasă mașinile la margine și o trec pe jos. Drumul cel mare al peștelui, de cândva, era pe partea dreaptă a Prutului, iar mai jos de Beleu se crede că trecea în partea stângă, ca mai sus să revină iarăși în partea dreaptă. Și fiindcă pe ambele maluri ale Prutului era aceeași țară, fluviul de la hotarul de astăzi era doar un râu intern și nu era nimic deosebit în faptul că acele care cu boi, încărcate ochi cu pește, treceau, ori de câte ori era necesar, de pe o parte a sa pe alta.

O legendă scrisă de Ion Neculce spune că Petru Rareș mergea cu carele de pește prin vadul Bârladului când a fost întâlnit de alaiul de la Suceava care l-a anunțat că va deveni domnitorul Moldovei. Totuși, vălenașii consideră că posibil cronicarul a încurcat ceva, fiindcă ei din moși-strămoși știu că Petru Rareș era pe moșia lor când a aflat vestea cea mare. Așa că „locul încoronării lui Petru Rareș” este considerat de ei a fi la umbra unei sălcii bătrâne din apropierea vechiului pod.

Ar putea fi o imagine cu 2 persoane şi natură

NOTA BENE: Turiștii trebuie să fie precauți unde calcă atunci când trec podul și foarte atenți dacă îl traversează cu mașina!

 

Distanța de la Chișinău: 196 km
Orașe apropiate: Cahul – 29 km, Vulcănești – 28 km

Atracții turistice în regiune:
- Curtea Țărănească Tradițională „Casa Dorului” de la Văleni – 3 km
- „Muzeul Pâinii” din Văleni – 4 km

 

Vadim ȘTERBATE
Autorul cărții „99 de atracţii turistice din Republica Moldova” 

 

Cartea „99 de atracţii turistice din Republica Moldova” poate fi procurată din librării sau de pe www.bookstore.md.

Susține Natura.md: Devino Patron!