Devino Patron!

Rădașca și croitorul cu cruce - ați observat aceste insecte?

Stimați cititori, vă invităm să participați la un concurs inedit, menit să contribuie la actualizarea cunoștințelor despre distribuția unor specii de insecte din Republica Moldova. Concursul va continua pe tot parcursul sezonului cald și va consta din prezentarea diferitor specii de insecte - iar Dvs. veți avea posibilitatea să ajutați comunitatea științifică și să câștigați și premii! Aflați mai multe detalii la sfârșitul articolului.

Rădașca și croitorul cu cruce - ați observat aceste insecte?

Rădașca - Lucanus cervus (Linnaeus, 1758) este una din cele mai cunoscute și cele mai mari insecte din țara noastră.

Specia face parte din familia Lucanidae, ordinul Coleoptera. Corpul are nuanțe de maroniu-negricios. Pe cap se observă ochii și antenele alcătuite din 10 articole, ultimile 4 articole formează o măciucă. Dimensiunile corpului variază între 25-75 mm.

La această specie se observă un dimorfism sexual pronunțat. Masculii sunt mai mari, au capul şi pronotul (segmentul cutii toracice amplasat intre cap si elitre) de culoare neagră, iar elitrele  (cele două aripi externe anterioare, tari și chitinoase) sunt maronii sau maroniu-negricioase. Cleștele sau mandibulele roşcat-maronii seamănă foare mult cu coarnele unui cerb. Femelele sunt mai mici, nu au coarne ca masculii, la ele mandibulele sunt mici și au forma unui clește. Capul și pronotul sunt negre, iar elitrele maronii sau maroniu închise. Capul este mic cu proieminențe punctate-des. Pronotul mai lat decât capul, cu o punctuaţie fină şi rară. Elitrele sunt lucioase, cu o punctuaţie rară.

Larvele se dezvoltă în special în lemnul de stejar, mai rar în cel de fag sau ulm, timp de 4-5 ani.

Adulţii sunt crepusculari, fiind activi în lunile mai-iunie. Insectele sunt atrase de sursele de lumină artificială.

Specia este menționată pentru prima dată în Republica Moldova în anul 1917. Rădașca a fost observată pe tot teritoriul Republicii Moldova, în special acolo unde s-au păstrat păduri cu stejari seculari, în parcuri sau cimitire vechi, cu arbori bătrâni. Este o specie rară pentru Europa, fiind inclusă și în Cartea Roșie a Republicii Moldova cu statut de specie vulnerabilă.

Rădașca (Lucanus cervus) - sus: un mascul; jos - doi masculi și trei femele. Foto: Galina Bușmachiu

 

Croitor-cu-cruce - Dorcadion equestre (Laxmann, 1770), o insectă ce face parte din familia Cerambycidae, ordinul Coleoptera. 

Corpul este de culoare neagră, elitrele (cele două aripi externe anterioare, tari și chitinoase) ovale, dorsal convexe, îngustate posterior, cu dungi albe longitudinale și câte o pată pe fiecare elitră. Pe elitre luate împreună se vede clar un desen alb în formă de cruce. Antenele mai scurte decât corpul, cu articolele uşor îngroşate spre vârf. Pe partea ventrală corpul e acoperit cu o pubescenţă culcată, albicioasă. Pe cap se observă o linie longitudinală mediană albă, părţile laterale ale capului fiind acoperite cu o pubescenţă (acoperire cu peri mici și fini ca un puf) de nuanţă deschisă. Pronotul (segmentul cutii toracice amplasat intre cap si elitre) mai lung decât lat, cu o linie mediană pubescentă albă. Suprafaţa pronotului cu o punctuaţie accentuată, mai rară pe disc. Dimensiunile corpului variază între 13-22 mm. La femele elitrele sunt mai late decât la masculi, convexe pe părţile laterale.

Specia se întâlnește în zonele de stepă și silvostepă, populează terenuri deschise și însorite.

Larvele se hrănesc cu rădăcinile plantelor erbacee și se dezvoltă în sol hrănindu-se cu rădăcini de iarbă. Ciclul de dezvoltare durează doi ani.

Adulții se hrănesc cu frunze verzi și lăstari tineri de plante din stepe, iar în cazul când stepele sunt arate - cu plante din familia graminee. Adulții pot fi observați în anii cu iarnă blândă începând din martie, mai des din aprilie și până în luna mai.

În Republica Moldova specia a fost menționată pentru prima dată în anul 1917. Până în prezent a fost semnalată doar în Rezervația Plaiul Fagului, dar anul acesta, datorită evaluării organizate de revista Natura, a fost semnalată și din loc. Ghiduleni, Rezina. Este o specie critic periclicată, inclusă în Cartea Roșie a Republicii Moldova.

Croitor-cu-cruce - Dorcadion equestre. Foto: Cristina Cebotari (s. Ghiduleni, Rezina)

 

Bacal Svetlana si Busmachiu Galina

 

 

Ați văzut una din aceste două insecte? Dacă da, participați la concursul ”Actualizarea datelor privind distribuitia insectelor rare pe teritoriul Republicii Moldova”! Tot ce trebuie să faceți este să expediați locul acestei observației împreună cu o fotografie (dacă aveți) pe adresa de e-mail [email protected] sau [email protected].

Persoanele care vor expedia mai mult de 5 observații vor câștiga premii interesante!

 

NOTĂ: având în vedere că vor urma multe alte specii, autorii concursului vor publica materiale pe tot parcursul sezonului.

Din acest motiv, toți participanții sunt rugați să facă pozele insectelor pe care le întâlnesc (chiar dacă încă nu au fost publicate) și să le trimită la adresele de mail menționate mai sus.

Cele mai reusite poze vor fi publicate on-line, cu acordul autorului.

 

Susține Natura.md: Devino Patron!