Devino Patron!

Salata verde

Articol apărut în numărul 266 din aprilie 2014

Salata verde
sursă foto: www.botaniștii.ro

Întotdeauna e loc pe masă şi pentru o salată. E perfectă lângă multe feluri de mâncare cu carne, dar poate fi şi felul principal în combinaţii colorate cu alte legume de sezon. Salata verde este una din vedetele meniului celor care ţin dietă, dar şi a celor care adoptă stilul vegetarian.

Un singur nume pentru un buchet de frunze verzi
Există mai multe varietăți de salată verde, multe dintre ele populare și la noi:
Salata Romaine - are frunze mari și crocante și e cel mai adesea folosită în salata Caesar.
Salata Butterhead - cunoscută și sub denumirile Boston sau Bibb este cea pe care o găsim cel mai adesea la piață, cu frunze mari și mai puțin crocante. Este folosită nu numai în salate, dar și pentru sandvișuri sau pentru decorarea unor feluri de mâncare.
Salata Iceberg - suntem obisnuiți să o găsim la pungă în magazine. Are frunze cu textura densă și crocanta și o aromă mai tare decât a altor tipuri de salată. Este foarte populară în Statele Unite.
Salata creață - o găsim și în varianta cu frunze roșiatice. Are frunze moi, ușor dulcegi, cu aromă placuta și nu prea puternică. Poate fi folosită în orice tip de salată.
Radicchio - e ușor de deosebit de alte tipuri de salată prin funzele de culoare roșiatică, cu textura tare și o aromă ușor amară.

Varietăți de salată verde. Sursă foto: Pinterest

 

Tot în categoria verdețurilor pentru salate sunt:
Rucola – frunzele ei sunt mici și crestate. Are o aromă puternică și se combină de minune cu alte tipuri de salată.
Andive – netede sau crețe, au frunze albicioase și crocante. Cele din exterior au o aromă ușor mai amăruie în comparație cu cele din interior. Se folosesc în salate, la aperitive, garnituri sau supe.
Creson – are frunze mici și verzi, care pot fi folosite la salate, sandvișuri sau în supe. Este o plantă ușor perisabilă care e bine sa fie folosită imediat ce ai cumpărat-o.

Beneficii într-un bol de salată verde
În combinație cu alte tipuri de salată sau legume și chiar în varianta simplă, salata verde are puteri pe care nu te gândeai că le gasesti într-o frunză.
Salata verde conține fitonutrienți care au beneficii pentru sănătate și previn numeroase boli.
Salata verde are vitamina A și betacaroten. Aceste două substanțe au proprietăți antioxidante. Vitamina A este esențială pentru o piele frumoasă, dar și pentru o vedere bună, în timp ce betacarotenul se transformă în vitamina A în corp și dubleaza beneficiile acesteia.
Salata verde este și o sursa bună de vitamina K care te ajută să ai oase sănătoase, dar și vitamina C cu rol de antioxidant, ce păstreaza sistemul imunitar sănătos.
Dacă credeai că beneficiile se opresc aici te surprindem si îți spunem că salata verde are și fier, calciu, magneziu și potasiu, esențiale pentru metabolism. Includerea salatei verzi în meniul zilnic previne apariția osteoporozei si a anemiei și protejează împotriva bolilor cardiovasculare si Alzheimerului.
În plus, e ideală atunci când cauți o masă ușoară: 100 gr de salată verde au numai 10 calorii.

Varianta în locul salatelor
Probabil că ești obisnuit cu frunzele de salată verde în varianta crudă, cu puțin ulei și zeamă de lamâie. Este o salată excelentă, dar mai sunt și alte variante în care poț găti salata verde.
În bucătăria franceza si chineză salata verde este folosită ca bază pentru multe mâncaruri, de la supe până la ciorbe de legume, călite sau fierte la aburi. Nu e nimic nou în aceste rețete
pentru că gătirea salatelor verzi este un obicei care vine din Roma antică. Romanii pregăteau un piure cu salată verde si ceapă. În urma gătirii termice salata îsi pierde unii nutrienți, în special
vitamina C. Cea mai indicată metoda de pregatire atunci când vrei să îi pastrezi vitaminele intacte este varianta cruda.

Cum alegi şi cum păstrezi salata verde?
Caută salata cu frunze de un verde crud, care nu sunt atacate pe margini și care si-au pastrat textura crocanta. Evită-le pe cele decolorate si rupte. Nu o spăla înainte sa o pui la frigider. O poți păstra proaspată de la 3 pâna la 7 zile.

Susține Natura.md: Devino Patron!