Școala care citește revista NATURA
În satele Moldovei noastre, pe ulițe, copiii nu mai aleargă ca altădată. Doar școala face ca liniștea de aici să fie săltată de vocile vesele ale tinerilor studioși.
Cu aceste gânduri am început să scriu despre Liceul Teoretic „Nicolae Donici” din Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni, curioasă fiind de mai multe performanțe pe care le are instituția. M-a impresionat faptul că profesoara de geografie, Irina Ciorba-Halupa, a reușit să mobilizeze spre abonare la revista NATURA 138 de elevi; iar alt motiv de curiozitate este să aflu despre o personalitate a Basarabiei, mai puțin cunoscută mie – Nicolae Donici, astronomul savant care, în 1908, a avut un Observator astrofizic în această localitate.
Ocupată peste cap cu sarcinile didactice, cu grijile conferirii gradului didactic unu, care îi solicită prea mult timp și emoții, pregătiri și instruire continuă, prof. Irina Ciorba-Halupa își împarte bucuria profesiei, a școlii între munca de zi cu zi și gânduri bune despre colegii ei.
Profesoara Irina Ciorba-Halupa formează elevilor abilități de reciclare
LT „N. Donici” din Dubăsarii Vechi are o istorie veche. Prima școală amintește de o clădire construită în 1875, mai curând o casă unde veneau să învețe doritorii de aici și din satele vecine. Trecută prin mai multe reforme de învățământ – a celui din România, apoi din Uniunea Sovietică -, prin mai multe etape – de patru, șapte, zece clase, școala a ajutat mulți tineri să-și găsească un rost luminat în viață. Iar contribuția lui Nicolae Donici, un nepot al fabulistului Alexandru Donici, i-a ajutat ca un Mecena pe copiii țăranilor basarabeni să se îndrepte spre carte.
Din 1996 fosta școală a deschis clase liceale, iar în 1998 instituția primește statut de liceu, al cărei director era Constantin Braguța. În 2001 își lansează zborul în lume prima promoție de liceeni. Astăzi, echipa managerială, condusă de directoarea (interimar) Marina Novac, profesoară de limba și literatura română, susținută de un colectiv din 39 de profesori, constituie suma de griji ca școala să fie asemenea Farului din Alexandria pentru satul Dubăsarii Vechi. Și s-ar putea ca exemplul cu farul din antichitate să nu fie doar o similitudine metaforică. Dovadă sunt elevii care au competențe intelectuale și aduc diplome de merit.
Elevii care poartă coronițe de lauri la învățătură sunt: Schidu Vasile, Duhlicher Ionela, Bacolă Luminița, Scobioală Marina, Cercel Ionela, Lungu Olga, Spînosu Sanda, Aștifeni Corina.
Elevii Liceului „N. Donici” demonstrează activism civic și dragoste de sat prin fapte concrete
Pentru că inteligența se cultivă prin muncă, instruirea e corelată cu diferite activități didactice. Recent un grup de elevi, împreună cu dascălii lor Irina Ciorba-Halupa, prof. de geografie, și Afteni Nina, prof. de biologie, au participat în cadrul unui proiect internațional de colectare a deșeurilor Artico. În liceu este un meșter popular, Macarenco Viorica, care îi ajută pe băieți să aibă mâini dibace, iar pe fete le învată arta covorului. Pulsul didactic din Liceul „N. Donici” bate mereu cu sens, aceasta fiind poate și o recunoștință fostului director Andrei Zgîrcu, cel care a menținut statutul de liceu mai bine de douăzeci de ani.
La sfârșitul uneia dintre multiplele activități extrașcolare desfășurate la Liceul „N.Donici” din Dubăsarii Vechi
Liceul Teoretic „N. Donici” din Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni este o instituție care, la prima vedere, are griji, probleme, ca toate alte școli. Dar, atâta timp cât aici vin și elevi din satele vecine să învețe, cât elevii aduc diplome și mențiuni de la diverse concursuri, liceul găsește soluții, iar asta înseamnă că școala rurală are viitor.
Silvia STRĂTILĂ
Susține Natura.md: Devino Patron!