Devino Patron!

Școala ne învață să gândim logic ca să trăim ECOlogic

Școala ne învață să gândim logic ca să trăim ECOlogic

De-a lungul existenței sale, omul a fost preocupat să descopere și să valorifice darurile naturii, dar rareori s-a gândit să o răsplătească pentru beneficiile ei.

Natura, o componentă educațională a disciplinei pe care o predau - biologia - este un motiv să o cinstesc prin fapte concrete. Începând cu anul de studii 2022, mi-am propus să elaborez și să implementez, împreună cu elevii mei, un proiect educațional la nivel instituțional care să se numească „Eco-școala secolului XXI”.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană şi text
Arbori de tuia plantați cu inițialele liceului.

Totul a început de la o campanie de colectare a maculaturii pentru a fi reciclată. Din perspectiva disciplinei, pe care o stăpânesc de mai mulți ani, la Liceul de Limbi Moderne și Management (LLMM) Chișinău, am inițiat o campanie de colectare a hârtiei și pentru început am strâns 500 kg. Mă bucur că am reușit să motivez profesorii, elevii și părinții acestora să se implice în mai multe activități ecologice pentru a oferi o mână de ajutor naturii.

Scopul proiectului dat este de a forma la elevi atitudini și comportamente ecologice în vederea adoptării unei conduite corespunzătoare în raport cu Natura. Au urmat mai multe activități ecologice, realizate în mai multe etape. Pe 5 mai 2022 am dat start campaniei de colectare a maculaturii cu scopul reciclării hârtiei și salvării fondului forestier din R.Moldova. În perioada 29.05.2022 - 11.04.2023 au demarat mai multe acțiuni ale elevilor concentrate într-un Eco-design, aceștia aliniindu-se să realizeze trei soluții: „Reciclare! Reducere! Reutilizare!”, modelând din materiale reciclabile diverse decorațiuni pentru mai multe clase din incinta liceului.  

Pe 11 aprilie 2023, 50 de elevi din clasele gimnaziale și liceale au participat în cadrul liceului la o paradă a costumelor ECO, purtând creații vestimentare din materiale reciclabile. În acest fel, elevii însușesc mai ușor informații despre importanța reciclării și înțeleg că fiecare gest contează în lupta pentru un mediu mai sănătos.

La orele de biologie obișnuiesc să le educ elevilor și sentimentul generozității, iar aceste însușiri se asimilează de ei prin alte convingeri active. Am organizat un grup de 50 de elevi care s-au oferit voluntari pentru salvarea Planetei Pământ. Cu ei am participat cu drag la evenimentele de amenajare a orașului Chișinău prin plantarea a circa 500 de puieți de salcâm în parcul La izvor. Am numit această activitate Verde e la mine acasă, în Moldova mea frumoasă!.  Prin aceste activități ecologice ne dorim să motivăm cât mai mulți oameni ca să participe activ la înverzirea plaiului nostru.

Nu ne-am oprit aici, în perioada 10.11.2022 - 17.11.2022, un grup de 20 de elevi și mai mulți părinți, binevoitori să ajute natura, s-au mobilizat și au plantat 25 de tuie occidentale (Thuja occidentalis Smaragd) în spațiul adiacent liceului nostru în forma inițialelor LLMM, iar pe teritoriul instituției au plantat o minunată magnolie (Magnolia grandiflora). Elevii nu au uitat nici de păsările care ne încântă zi de zi cu ciripitul lor și au amplasat câteva hrănitoare, asigurându-le cu semințe. În această acțiune ne-a ajutat domnul Vitalie Beliciuc și compania Akuratti, donându-ne plante, pentru care-i mulțumim.

Timp de cinci zile, în noiembrie 2022, împreună cu elevii clasei a VIII„A-a (a căror dirigintă sunt) și cu părinții lor a fost înverzit spațiul sălii de clasă. Datorită implicării financiare a părinților a fost posibilă procurarea mușchilor eco și realizarea unui arbore decorativ pe care l-am numit Antidotul poluării, care va îmbunătăți starea aerului din încăpere prin reținerea particulelor de praf, combaterea alergenilor, îmbunătățirea stării de sănătate a celor cu probleme respiratorii, inducerea unei stări de bine și relaxare a elevilor și profesorilor.

Prin activitățile ecologice putem aduce natura în fiecare clasă, de aceea elevii au realizat și mini-arbori pe care i-au oferit profesorilor pentru a-i motiva să imite și ei asemenea capodopere vii.

În cadrul proiectului am ținut să acordăm atenție și apelor de suprafață prin diverse activități de salubrizare. Pe 22 martie 2023, de Ziua Mondială a Apei am mers cu 31 de elevi din clasele a VII-a în vizită pe râul Bâc și i-am oferit o mână de ajutor în lupta cu poluarea.

În proiectul Eco-școala sec.XXI ținem cont și de legătura cu alte discipline, de aceea pe 14 februarie 2023, micii ecologiști din clasele a V-a (31 de elevi) au fost în acțiune prin realizarea unor coșuri în forme geometrice pentru reciclarea hârtiei. Bucuria lucrului în echipă s-a citit pe fețele tuturor: părinți-elevi-profesori.

Ar putea fi o imagine cu 5 persoane şi copac
Arbore decorativ din mușchi și licheni confecționat de elevi.

 

În final, venim cu îndemnul să fim noi schimbarea pe care vrem să o vedem în lume! Trebuie să fim responsabili azi pentru mâine! Profesia, dar și proiectul realizat, îmi solicită să le asigur copiilor un mediu de viață sănătos! Dictonul pe care trebuie să-l urmăm este: Gândiți logic, trăiți ECOlogic!


 

                                                                 Ana CUȘCA,  
                                       profesoară de biologie, 
Liceul de Limbi Moderne și Management, 
 coordonatoare de proiect

Articol publicat în Revista NATURA în numărul 375

 

Susține Natura.md: Devino Patron!