Devino Patron!

Sportul și Coronavirusul

Sportul și Coronavirusul

Potrivit unei ipoteze lansate recent de medicul și conferențiarul român Bogdan-Alexandru Hagiu, exercițiile fizice practicate cu moderație ar putea juca un rol în evitarea formelor grave de Covid-19, ba chiar și în prevenirea acestei boli. O lucrare științifică pe această temă a fost publicată de cercetătorul ieșean în „Journal of Pharmaceutical Research International”, una dintre cele mai prestigioase publicații de profil.

Studiul indică faptul că virusul SARS-CoV-2 atacă mitocondriile (organite celulare ce produc energie și de care depinde în bună măsură imunitatea), ceea ce poate duce la forme grave ale infecției. Dat fiind că funcționalitatea mitocondriilor este îmbunătățită de practicarea exercițiilor fizice, oamenii sănătoși sunt îndemnați să nu adopte un stil de viață sedentar în timpul pandemiei, ci să facă sport. 

Bogdan-Alexandru Hagiu recomandă, în acest sens, mai ales practicarea unor exerciții de rezistență și anduranță (de tipul joggingului, ciclismului și înotului). În introducerea lucrării, specialistul afirmă că inclusiv vârstnicii, considerați mai expuși în fața Covid-19, au de câștigat de pe urma practicării unor exerciții fizice. El atenționează însă că în cazul lor, pentru a avea efectul scontat în stimularea imunității, exercițiile trebuie practicate cu moderație. Cu alte cuvinte, ele nu trebuie făcute pe perioade prea îndelungate și nici nu trebuie să aibă o intensitate exagerată.


Sportul și glaucomul
„Dacă sunteți o persoană activă și faceți exerciții în mod regulat, ați putea evita apariția glaucomului”. Concluzia aparține unui studiu realizat în Germania asupra a peste 9.500 de participanți de ambele sexe, cu vârste cuprinse între 40 și 81 de ani. Experții de la Societatea Germană de Oftalmologie afirmă că sporturile de anduranță, precum ciclismul sau alergatul, reduc hipertensiunea intraoculară (presiunea exercitată în interiorul ochiului), capul nervului optic fiind mai bine alimentat cu sânge. Acești factori ar putea explica de ce amatorii de sport se confruntă cu un risc scăzut de a face glaucom.

Pe de altă parte, este încă neclar în ce măsură exercițiile ne pot ajuta să și stopăm boala, odată ce aceasta s-a instalat. Societatea Germană de Oftalmologie subliniază că acest aspect nu a fost încă investigat în suficientă măsură, dar există speranța ca factorul care împiedică boala să apară să-i oprească și evoluția.

Hipertensiunea intraoculară reprezintă unul dintre factorii de risc care conduc la apariția glaucomului. Pentru această boală nu există un remediu, și ea trece adesea neobservată pentru o lungă perioadă de timp. Cu cât diagnosticul este pus mai din vreme, cu atât cresc șansele ca nervul optic să poată fi salvat. Riscul de a face glaucom crește odată cu vârsta. Conform „Societății Oftalmologice”, circa un milion de oameni din Germania suferă de glaucom. Această boală este totodată una dintre cele mai comune cauze ale orbirii. 


Articol preluat din Formula Formula As, publicat în Revista NATURA în numărul 349

Susține Natura.md: Devino Patron!