Devino Patron!

Știe să aleagă între matematica distractivă și educația ecologică

Pentru a ne feri de căldura toridă de afară și de zgomotul deranjant al străzii, am invitat acest copil, pe a cărei față strălucește cumințenia pământului și inteligența bunei creșteri, într-un locaș unde ne pot auzi doar îngerii. Și cam așa a fost când vocile noastre pe șoptite se uneau într-o horă de întrebări și răspunsuri. 

Știe să aleagă între matematica distractivă și educația ecologică

Așa am aflat de la Nectaria Rusu, elevă în clasa a VIII-a (diriginte, Ion Bucătari, profesor de sport), la Liceul „Mircea Eliade” din Chișinău (director Grigore Vasilache) despre dragostea ei de a învăța, despre școala din familie, care are cel mai important rol, poate chiar primul, despre materiile ei preferate, dar și despre bucuria întâlniriii cu prietenii sau colegii de clasă, despre  însemnătatea călătoriilor și a lecturilor, deloc de neglijat în viața adolescenților, despre părinții ei dragi, Dinu și Lilia, dar și despre sora ei minunată, Doroteia. Tot de la Nectaria am aflat că modestia îl înfrumusețează pe om, pentru că ea este adevărata față a inteligenței și a omului înțelept.

Fără să-și dea seama ori să spună cu infatuitate că este înzestrată cu talent, Nectaria Rusu enumeră dintr-o răsuflare ce ocupații are – niște plăceri sufletești -, care o atrag și pe care le lustruiește din fragedă copilărie și acum, prin școli facultative, în paralel cu studiile generale de bază: a frecventat de la vârsta de 4 ani cercul de pictură de la Centrul de Creație a Copiilor Ciocana, obținând premii și diplome, inclusiv la concursuri Internaționale, a luat lecții de dragoste
de folclor la Studioul folcloric „Iedera”, în grupa Romelei Osoianu, mai nou - este membră a cercului de teatru în școală, condus de prof. Rodica Burlacu. Recent, echipa de teatru a liceului a luat Premiul Mare la Concursul „Arta de la geamul meu”. Când era mai mică, avea și un canal pe YouTube și își impresiona semenii cu obiecte originale utile, modelate chiar de ea.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană şi stând în picioare

Acum, fiind la cea mai frumoasă vârstă, cea a copilăriei, n-o mai atrage să apară în lumina virtuală, de scurtă durată, a vreunui site, dar mai copilărește citind, studiind limbi străine, iar profesoarei de matematică Tamara Curtescu-Marinciuc vrea să-i întoarcă dragostea cu care este tratată, învățând și mai bine matematica. Limba română îi este aproape de înțelegere și de inimă, asta pentru că în familie cuvântul rostit și scris corect este o regulă etică, dar și pentru că profesoara ei, Veronica Postolache, are o pregătire doctă și cultivă elevilor valențele acestei discipline școlare.

Vorbesc cu Nectaria și rolurile se amestecă: nu e clar cine are curiozitatea întrebărilor și cine răspunde cu o precizie stăpânită, macerată bine în căpușorul ei aerisit de 14 ani. Discerne bine lucrurile, le gândește, apoi cu o spontanietate, caracteristică generației ei, caută o linie de mijloc, de parcă ar fi discipola lui Horațiu, spunând: „Est modus in rebus, sunt certi denique fines” (lat. Există o măsură în lucruri).

Pentru ea modelul de profesor este cel cu chip universal: pregătit, tolerant, dar nu permisibil, să aibă misterul, numai de el știut ca să atragă elevii la carte. Și generațiile care vin ar trebui să fie mai cu aplecare și implicare după modelul înaintașilor. Confirmare a acestor gânduri sunt cărțile
clasicilor, pe care le va citi. Romanul „Tema pentru acasă” de Nicolae Dabija l-ar  reciti, deocamdată o așteaptă bibliografia opulentă recomandată pe vară.

Anexează la cititul cărților și călătoriile, ca dezvoltare intelectuală. A văzut multe locuri frumoase împreună cu familia, iar priveliștile de poveste ale Moldovei i-ar fi atras ochiul de pictoriță.  Constată că locurile pitorești ale țărișoarei noastre ar trebui să fie păstrate și îndepărtate de neglijența unor oameni, pe care o pot combate orele de ecologie fie cele din familie, fie din școală. De aceea între matematica distractivă și educația ecologică ar alege-o pe cea care ar ajuta-o să educe o cultură universală. Și retorica unei voci interioare, care prin al său nume Nectaria Rusu aduce sănătate, parcă ar spune tuturor că trebuie să ne păstrăm sufletele și mințile curate ca mediul natural din Republica Moldova, dar și de pretutindeni, să fie curat și verde.

Silvia STRĂTILĂ
Articol publicat în Revista NATURA în numărul 354

Susține Natura.md: Devino Patron!