Devino Patron!

Tăieri sub „masca” regenerărilor

Tăieri sub „masca” regenerărilor

Primele trei luni ale anului 2020 au trecut peste noi cu bune și cu rele. Chiar de la începutul anului, am primit o serie de semnale de la cititorii revistei NATURA. Toate aveau ceva în comun: ne atenționau că se taie pădurea din preajma localităților. Scrisorile s-au întețit după ce am abordat tema în paginile revistei. Cetățenii, îngrijorați sau alarmați, ne spuneau: „În localitatea X se taie pădurea!” sau „Din pădurea noastră ies zilnic mașini cu lemne” sau „Pădurea nu mai este, a rămas ca un parc” – cam despre asta ne anunță cititorii noștri care cer o reacție.

Am hotărât să facem un scurt rezumat al acestor trei luni, să facem o hartă mentală a sesizărilor și obiectul acestora:

Rezervația „Codrii” – un ordin intern al Agenției „Moldsilva” arată că în rezervaţie, pe diferite sectoare, au fost tăiate peste 965 m3 (!!!) de lemn în anul 2019. Documentul a fost transmis la redacție, dar oficial, „Moldsilva” așa și nu a anunțat acest fapt. 

Hâncești – același document al „Moldsilva” arată că din întreprinderea Silvică „Hâncești-Silva” au fost extrași illegal 825 m3 de lemn pe parcursul anului 2019. La fel, autoritățile nu au făcut publice datele.

Condrița – „lemn de foc” au ajuns 62 de stejari cu diametru de 12 - 56 cm, dar și frasini, tei, cireș, arţar, carpen, salcâm. În total -115 m3 de lemn, cu autorizație de mediu. La hotarul dintre sat și pădure, cetățenii sesizează tăieri de mai bine de jumătate de an.

Rezervația „Rudi-Arionești” - în perimetrul așezării medievale fortificate „Farfuria Turcească”, au fost tăiați mai mulți arbori, faptul fiind sesizat de către cititorii revistei. Potrivit Inspectoratului pentru Protecția Mediului, lucrările au fost autorizate de Agenția de Mediu.

Tăiere de copaci în Rezervaţia peisagistică "Rudi-Arioneşti"

Ţareuca – despre tăierile forestiere au sesizat cetățenii la una din întâlnirile cu Mișcarea Ecologistă din Moldova. Din răspunsul primit de la Inspectoratul pentru Protecția Mediului aflăm că acolo au loc lucrări silvotehnice de regenerare, autorizate de Agenția de Mediu.

 

Tăieri masive în apropiere de satul Ţareuca, Rezina. Sursa: Facebook/Vasile Costiuc

Telița – tăieri repetate au loc, de-a lungul câtorva ani, în Rezervația peisagistică „Telița”. „Îngrozită de cele întâmplate am făcut sesizare la Inspecția Ecologică raională si Parlament, dar lucrurile nu s-au schimbat”, ne-a scris dna primar, Rodica Russu.

Râșcova – tăierile de pădure îngrijorează toți cetățenii din sat, pădurea este rărită în interior, oamenii ne sesizează tot mai frecvent – ne-a comunicat primarul de aici.

Coșernița – un cititor al revistei NATURA ne-a sesizat că se taie fâșia de plopi de pe malul Nistrului ce se întinde din Coșernița până la Onișcani.

Vadul-Rașcov – un grup de cititori din această localitate au descoperit că o pădure veche din preajma satului a fost tăiată complet. Potrivit lor, arborii groși și bătrâni au fost doborâți, iar în locul lor a rămas un lăstăriș de netrecut. 

Codreanca – un activist civic a postat pe rețelele de socializare o fotografie comparativă, din anul 2016 și 2017, ce arată amploarea tăierilor efectuate în pădurea din apropierea satului Codreanca. Potrivit lui, în interiorul pădurii a apărut un triunghi de 33 ha, din care au fost tăiați toți copacii.

Parcul Național Orhei – echipa TVR Moldova a semnalat, la mijloc de martie, tăieri masive pe hectare întregi, fiind doborâți stejari tineri, complet sănătoși. Autoritățile spun că sunt lucrări „de regenerare”. 

Parcul Național Orhei. Sursă foto: www.ecopresa.md

În această perioadă, am abordat subiectul la o serie de întrevederi, dar și în mediul on-line, emisiuni radio și televizate. Iar la Agenția „Moldosilva” a fost numit un nou director general, care a dat asigurări că va depune maxim efort pentru a îmbunătăți starea activităților întreprinse în păduri. Deocamdată, este continuată practica de a da vina pe jurnaliști și activiști, care, cu ochi de „nespecialiști”, arată silvicultorilor cum se îngrijește pădurea.

Pe data de 21 martie sărbătorim Ziua Internațională a Pădurilor. Este data la care silvicultorii dau interviuri, politicienii se afișează la plantare, ca să dea exemplu țării întregi: trebuie să plantăm, trebuie să protejăm pădurea. Dar ce facem cu hectarele „rărite”? Ce facem cu locurile de unde pădurea pur și simplu dispare? Vigilența noastră este importantă, pentru integritatea pădurilor naționale. 

 

Delia MORARU

Susține Natura.md: Devino Patron!