Tradiții de Paște în lume

La catolici există tradiția ca în Vinerea Mare, în biserici, să fie reconstituit ritualul spălării picioarelor. Astfel, în bisericile catolice sunt aleși 12 bărbați săraci sau copii din parohie, simbolizându-i pe cei 12 apostoli. Preotul, ca și Iisus Hristos, le spală picioarele. La Vatican, este respectată această tradiție de către Papa. Aici Papa celebrează masa de Înviere în piața San Pietro în fața a mii de credincioși veniți din toată lumea.
Germania - În această țară sunt tradiții și obiceiuri asemănătoare cu cele de la noi. Găsim și aici vopsirea ouălor, prepararea mâncărurilor tradiționale și petrecerea sărbătorilor alături de familie. Sunt însă și elemente interesante care se deosebesc de cele întâlnite la noi. Tradițiile în Germania încep încă de joi, această zi semnificând ultima zi în care Iisus a mâncat împreună cu discipolii săi. În această zi, mulți germani mănâncă alimente de culoare verde sau sosul verde de la Frankfurt. În seara aceleiași zile, sunt aprinse lumânări inscripționate cu simbolul crucii. O altă tradiție interesantă în Germania este focul de Paști. Ea poartă denumirea de „Osterfeuer” și este un simbol al soarelui. El este aprins în noaptea de sâmbătă spre duminica de Paște.
Anglia - Cuvântul „Easter” a apărut înainte de anul 899 provenind din numele zeiței Eostre care era sărbătorită odată cu echinocțiul de primăvară. Această zeiță avea ca animal favorit iepurele. „Duminica frunzelor de palmier” se celebrează cu o săptămână înainte de Paște, fiind un fel de Duminica Floriilor la noi. Oamenii participă la paradă, având în mâini frunze de palmier. Bisericile sărbătoresc Învierea lui Christos prin slujbe tradiționale, iar altarul este împodobit cu ghirlande de crini albi și frunze de palmieri. Iepurașul de Paște ascunde ouă prin grădini pe care copiii trebuie să le găsească. Vopsirea și consumarea ouălor de Paști este un obicei destul de popular și în Anglia.
Spania - Săptămâna Mare a Paștelui catolic reprezintă o comemorare a patimilor morții și Învierii lui Iisus Hristos. Începând cu Floriile și până în Duminica Paștelui, congregațiile îmbrăcate în costume specifice organizează procesiuni religioase și defilează prin oraș, pe trasee bine definite. În Spania se respectă Postul Mare ca perioadă de meditație și rugăciune pentru purificare.
Grecia - În sâmbăta Paștelui, în Corfu, are loc evenimentul „aruncarea de oale”, oamenii aruncând pe geam oale și tigăi direct în stradă.
Australia - Aici Paștele este sărbătorit cu mare bucurie. Având în vedere că în această perioadă, în Australia este toamnă, se organizează o expoziție ce are ca temă principală agricultura. La copiii australieni vine Bilby, un cangur, ce aduce daruri, el fiind simbolul Paștelui.
Brazilia - Începând cu anul 1950, în satul Fazenda, se desfășoară o scenetă care reînvie evenimentele nefericite prin care a trecut Mântuitorul înainte de a fi răstignit. Și aici se sfințesc frunze de palmier în Duminica Floriilor.
Bulgaria - În această țară ouăle nu se ciocnesc ca la noi. Este organizat un concurs între membrii familiei, iar participanții trebuie să arunce cu ouă în adversari, câștigător fiind cel al cărui ou nu s-a spart. Cea mai importantă tradiție intalnita în Bulgaria este coacerea a ceea ce noi numim pască.
China - Tradiția aici spune că ouăle sunt elemente sacre ale Sărbătorilor Pascale, chinezii obișnuind să le ofere cadou. Înroșirea ouălor este o tradiție veche, de peste 3000 de ani.
Italia - Înainte de începerea Postului Mare se organizează un carnaval în timpul căruia oamenii se costumează. În ziua de Florii oamenii merg la biserică și duc crengi tinere de măslini pentru a fi sfințite.
Rusia - Aici se întâlnește obiceiul de a oferi persoanelor dragi ouă încondeiate în ziua de Paște, iar oamenii se ating între ei cu crenguțe de salcie sfințite pentru a le purta noroc.
Autor: Parascovia Mămăligă
Articol publicat în revista NATURA, nr. 398
Susține Natura.md: Devino Patron!