Devino Patron!

Trandafirul Crăciunului

Trandafirul Crăciunului

Trandafirul Crăciunului este o specie protejată originară din regiunile montane, unde se dezvoltă la altitudinea de 1900 de metri. Habitatul său se întinde din Alpii răsăriteni, prin Germania, Austria, Elveția și Italia, până în nordul Balcanilor.

Din punct de vedere botanic ea nu aparține familiei Rosaceae, după cum sugerează numele, ci familiei Ranunculus. În mediul academic planta este numită Helleborus niger, însă în popor i se spune spânz.

Asocierea cu marea sărbătoare a Nașterii Domnului este prilejuită, desigur, de capacitatea acesteia de a înflori cu aproximație de la sfârșitul lunii decembrie până la începutul primăverii. În ciuda așteptărilor, florile nu sunt de culoare roșie, deși pe măsură ce îmbătrânesc albul lor capătă treptat o nuanță rozalie.

Trandafirul de iarnă înflorește la finalul anotimpului rece, dar tot anul  are frunzele verzi | Adela Pârvu - Interior design blogger

Horticultorii au lucrat ani la rând pentru a obține o varietate mare de culori sau exemplare rezistente la condițiile climatice mai severe, și au reușit. Helleborus niger este o specie care se distinge ușor între celelalte, dar în același timp este și foarte variată sub raportul dimensiunilor, formei sau a numărului de flori. Suprafața mătăsoasă a florilor și rădăcinile negre sunt definitorii.

Dacă râvniți la o astfel de plantă pentru grădina dumneavoastră,  fiți cu băgare de seamă ce cumpărați. Unele varietăți vândute sunt plante cu o creștere slabă, care dau flori puține și mici. 

Toate cele 15 soiuri sunt deosebit de robuste și ușor de îngrijit. Rețineți, că pentru a se dezvolta armonios Trandafirul Crăciunului are nevoie de sol calcaros, iar distanța dintre plante (care preferă plantarea în grup) trebuie să fie de aproximativ 10-15 cm. Dacă preferați o anumită culoare, cel mai bine ar fi să achiziționezi planta în perioada înfloririi.

Trandafirul iernii, planta care anima gradina in sezonul rece

Spânzul poate fi crescut și în interior cu condiția să fie plantat într-un ghiveci suficient de mare, respectiv, să fie așezat într-un loc răcoros și udat constant. Majoritatea speciilor de Helleborus se înmulțesc prin semințe.

Frunzele ating între 20 și 30 de cm înălțime, iar florile se află deasupra frunzelor. Trandafirul Crăciunului este o plantă perenă din ale cărei frunze, rădăcini și rizomi se prepară unele produse medicamentoase.

Precauții: Spălați-vă pe mâini de fiecare dată după ce atingeți aceste plante, sau folosiți mănuși pentru manipularea lor, fiindcă sunt toxice. Din acest motiv americanii numesc spânzul și “mâncare otrăvitoare”. Plantele nu sunt periculoase pentru animalele de companie atâta vreme cât acestea nu consumă rizomii otrăvitori.

 

Susține Natura.md: Devino Patron!