Devino Patron!

Tufănelele

Tufănelele

Tufănelele sunt tot un fel de crizanteme care prezintă flori mai mici, de diferite culori, grupate în buchete.

Tufănelele se înmulţesc prin drajoni (lăstari ce pornesc din rădăcinile plantelor) sau prin despărţirea drajonilor de la planta mamă. Aceştia se plantează primăvara în grădină, după ce s-au înrădăcinat în ghivece sau răsadniţe. 

Înmulţirea prin butaşi se face toamna, când plantele sunt înflorite. Se aleg exemplarele cele mai frumoase. Ele vor fi plantele mamă. Acestora li se îndepărtează tijele florale şi se scurtează tulpina la circa 10 cm. Plantele mamă astfel pregătite se scot din pământ şi se plantează în ghivece, ţinându-se peste iarnă în locuri răcoroase, cu temperatura de 5-8°. Din când în când se face udatul moderat. Către sfârşitul iernii (februarie, martie) se forţează plantele mamă în vederea emiterii drajonilor. Pentru aceasta, ghivecele respective se introduc în încăperi calde (12-14°), luminoase şi aerisite. Când apar drajonii şi au o lungime de 8-12 cm, aceştia se detaşează de planta mamă. Dintr-un astfel de drajon se fasonează un butaş lung de 6-8 cm (cu 4-5 frunze). Butaşii se plantează în vederea înrădăcinării în cutii sau ghivece umplute cu nisip sau cu un pământ uşor, deasupra căruia se aşează un strat de circa 2 cm nisip, în care se va înfige baza butaşilor. Printre măsurile care asigură buna lor înrădăcinare amintim: menţinerea unei temperaturi de 15-20° şi stropirea lor zilnică. După înrădăcinare, butaşii se repică la distanţe mai mari, în vederea unei mai bune dezvoltări. În aprilie-mai, butaşii înrădăcinaţi se plantează la loc definitiv, fie în grădină la distanţa de 35-40 cm, fie în ghivece sau jardiniere (dacă se vor cultiva ca plante de apartament/ balcon).

În general, cultura tufănelelor trebuie făcută într-un teren bine lucrat şi îngrăşat din toamnă. Este bine să se evite terenurile grele şi umede. Privitor la lucrările de îngrijire din timpul vegetaţiei, prezentăm câteva amănunte şi anume: udatul este bine să se facă numai dimineaţa sau seara, pentru a se evita arsurile pe frunze, iar apa să se administreze la baza plantei. Cea mai bună apă este apa de ploaie.

Susține Natura.md: Devino Patron!