Devino Patron!

Uleiul de măsline: un gust inconfundabil

Uleiul de măsline: un gust inconfundabil

De unde provine uleiul de măsline?

Uleiul de măsline este un ulei vegetal din zona mediteraneană. Se obține prin presarea sâmburilor și a pulpei măslinelor.

Uleiul de măsline era deja presat, depozitat și comercializat în urmă cu aproximativ 5000 de ani. Spania este furnizorul principal. 

Uleiul de măsline are proprietăți speciale

Uleiul de măsline are un gust foarte intens și se poate folosi în multe feluri: pentru salate, pentru marinarea sau prăjirea cărnii și a peștelui. Uleiurile de măsline sunt acum disponibile în multe arome și gusturi diferite. Unele tipuri au o culoare puternică, parțial verzuie, care provine de la clorofila conținută de pulpa măslinelor.

Când este sezonul uleiului de măsline?

Un măslin produce între 50 și 70 de kilograme de măsline pe an. Din această cantitate se pot obține între 5 și 10 litri de ulei de măsline. Momentul recoltării determină calitatea măslinelor, în special gustul. Pentru a putea recolta fructele coapte, acestea au nevoie de suficientă căldură și lumină. Primele fructe coapte se pot recolta în noiembrie.

Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosit uleiul de măsline și cum se depozitează acesta?

Există câteva lucruri de reținut atunci când vine vorba de încălzirea uleiului. Avem, deci:

• Ulei de măsline presat la rece: nu trebuie încălzit, temperatura maximă este de 27 de grade

• Uleiuri de măsline virgine: se pot încălzi până la 180 de grade 

• Uleiuri de măsline rafinate: se pot încălzi până la 220 de grade

Uleiul de măsline ar trebui depozitat într-un loc întunecat la o temperatură cuprinsă între 10 și 16 grade. Dacă uleiul se depozitează în aceste condiții, rezistă timp de 18 luni. O sticlă deschisă trebuie întotdeauna închisă ermetic și trebuie consumată în decurs de două luni. Cu cât este mai puțin ulei de măsline în sticlă, cu atât trebuie consumat mai repede sau transferat într-o sticlă mai mică.

Cum se administrează uleiul de măsline ca și tratament?

Intern:

afecțiuni hepatice - dimineata, pe stomacul gol se ia o lingură și se stă culcat 15 min. pe partea dreaptă, după care se poate lua micul dejun;

antihelmintic - 20-30 gr de ulei, pe stomacul gol;

laxativ - seara, înainte de culcare, 20-30 gr de ulei.

Extern:

 - se masează gingiile de 2-3 ori/zi, contra paradontozei;

 - se fac fricționări ale pielii capului timp de 10 zile (în timpul nopții capul se acoperă), contra căderii părului.

Rețeta de eliminare a calculilor biliari

Se bea suc de mere timp de 3 zile, câte 200 ml din 2 în 2 ore, începând de la ora 8 până la ora 20.

În a 4-a zi, dimineața la ora 8 se bea 200 ml suc de mere, iar la ora 8:30 se ia următorul amestec: 200 ml ulei de măsline, 150 ml suc de mere, sucul de la o lămâie mare sau 2 mici.
Toate aceste ingrediente se agită bine într-o sticlă până emulsionează.

Imediat după ce se bea amestecul, ne așezăm în pat pe partea dreaptă sau pe spate, timp de 30-45 min, alternând pozițiile.

Apoi se continuă cu consumarea sucului de mere ca în zilele precedente. Eliminarea se produce către seară sau în cursul nopții.

Prima masă din a 5-a zi va fi formată dintr-un pahar de suc de fructe și salată de fructe. Apoi se poate mânca orez foarte bine fiert cu puțin ulei sau piure de cartofi. După această cură se va evita pâinea albă, zahărul și carnea. Este indicat ca înaintea acestei cure să se facă o clismă.

Tratarea răcelilor

Se folosește un amestec din o lingură de ulei de măsline cald cu o linguriță rasă de praf de usturoi. Amestecul ajută în special la desfundarea nasului și calmarea durerilor.   

Autor: Parascovia Mămăligă 

Articol publicat în revista NATURA, nr. 395 

 

 

Susține Natura.md: Devino Patron!