Devino Patron!

Uleiul din semințe de susan

Uleiul din semințe de susan

Uleiul de susan conține o cantitate mare de antioxidanți cu proprietăți antiinflamatoare. De asemenea, acesta este bogat în vitamina E, minerale precum calciul, fierul, magneziul, seleniul și cuprul, dar și în acizi grași Omega-3.

Antiinflamator - cuprul, care se regăsește din belșug în uleiul de susan, are proprietăți antiinflamatoare puternice. Așadar, acesta poate fi folosit pentru ameliorarea durerilor articulare cauzate de artrită sau alte afecțiuni.

Reduce tensiunea arterială - pacienții hipertensivi pot consuma ulei de susan pentru a reduce tensiunea arterială. Magneziul care se regăsește în acest ulei echilibrează tensiunea arterială.

Previne cancerul - uleiul de susan conține fitați, substanțe cunoscute ca fiind anticancerigene. Și cantitatea mare de magneziu din uleiul de susan previne multiplicarea celulelor cancerigene.

Întărește sistemul osos - mineralele precum cuprul, zincul și calciul din uleiul de susan întăresc oasele, prevenind instalarea bolilor precum osteoporoza.

Tratează anxietatea și depresia - tirosina este un amino-acid care se regăsește în uleiul de susan. Tirosina stimulează secreția de serotonină, despre care se știe că îmbunătățește starea de spirit. 

Protejează inima - conținutul ridicat de acizi grași polisaturați al uleiului de susan fac din acesta un ingredient minune pentru sănătatea inimii. Uleiul de susan ajută la scăderea nivelului de colesterol „rău” și previne atacul de cord și arteroscreloză.

Benefic pentru cavitatea bucală - medicii stomatologi recomandă clătirea cavității bucale cu ulei de susan, acesta având proprietăți antibacteriene.

Elimină constipația - datorită conținutului ridicat de fibre, uleiul de susan îmbunătățește tranzitul intestinal, asigurând un colon sănătos.

Benefic pentru piele - zincul este important pentru o piele frumoasă și se regăsește din plin în uleiul de susan. Așadar, consumul de ulei de susan mărește elasticitatea pielii, o face să fie mai catifelată și previne îmbătrânirea pielii.   

Autor: Parascovia Mămăligă   

Articol publicat în revista NATURA, nr. 398

 

Susține Natura.md: Devino Patron!