Devino Patron!

Un copil cu multe premii și cu o educație aleasă

Un copil cu multe premii și cu o educație aleasă

Sabin Ionuț Luca este unul din cei mai tineri matematicieni, viitori campioni în regatul disciplinelor reale, unde nu pătrunde oricine. Cu și în acest mediu al formulelor și al calculelor matematice, pentru unii mai greu să le descifreze, Sabin crește și rămâne deocamdată un alef într-o lume infinită a cifrelor, capabil să le pună în ordine datorită logicii pe care o stăpânește cu precizie și prin muncă.     

Deocamdată, Sabin este elev la Liceul de Limbi Moderne și Management (director Svetlana Alună) și a trecut cu o medie înaltă, 9.63, în clasa a opta. În această vară își ia puterea și hotărârea că va păși pe celelalte trepte ale școlii cu aceeași bucurie să învețe bine. Mediul în care crește și se dezvoltă Sabin Ionuț îl favorizează și-i prolifică capacitățile alese, moștenite de  acasă și lustruite în școală. De fapt, Sabin este un băiat care te privește, de sub lentilele ochelarilor, cu ochi de copil înțelept, precoce fiind și răspunsurile sau modul de gândire al unui băiat de aproape 14 ani. În spatele unei timidități camuflate, din care reiese, în mod cert, o creștere aleasă și o educație ieșită din comun, Sabin, așa cum preferă să i se spună, vorbește și discută cu oricine într-un mod aparte, elevându-se influența, probabil, a mediului de acasă care nu îl lasă indiferent să nu-și valorifice capacitățile intelectuale. O reală dominantă de formare a caracterelor tinerilor o au și clasa, școala, profesorii. Aici se înscrie diriginta lui, Viorica Lungu, profesoară de limba și literatura română, a cărei recomandare, că elevul ei merită toată admirația, respectul și motive multe să-i fie promovate, auzite și împărtășite virtuțile intrinseci într-un suflet de copil, este confirmată pe deplin, fără îndoieli de prezent sau de viitor.         

O zi din viața lui Sabin Luca pare a fi obișnuită, după cum afirmă și el. Pregătirea de ore e o constantă a fiecărei zile, o face conștient ca un elev ce nu vrea să-și dezamăgească părinții și dascălii. Profesoara Viorica Lungu are toată încrederea că răspunsurile elevului, generate de o logică aparte, definesc o generație cu un potențial evaluat. Lecturile la clasă, în timpul orelor de literatură, sunt  pentru Sabin un așezământ al cifrelor spre care este atât de înclinat. Nu spre mirarea, dar spre bucuria profesoarei, dar mai ales drept confirmare că lecturile formează intelectul, Sabin Ionuț reconstituie o listă de cărți bune din care poate să-și structureze oricând un discurs: „În ultimul an am citit mai multe romane din diferite categorii, cum ar fi: de aventură, istorice, de dezvoltare personală și altele. Printre aceste romane se numără: „Minunea" de R.J.Palacio, „Insula delfinilor albaștri" de Scott O Dell , „Robinson Crusoe" de Daniel Defoe, „Copiii de făină" de Anne Fine, „Păsările dintr-o bună zi" de Sally J. Pla , „Neamul Șoimăreștilor" de Mihail Sadoveanu și multe alte romane interesante. Cartea care mi-a plăcut cel mai mult este „Copiii de făină" de Anne Fine, deoarece te învață cum să fii un părinte bun și cum să îți creezi niste competențe care te vor ajuta mult în viața cotidiană”. Și totuși, preocuparea lui Sabin de știința matematicii este mai hotărâtoare, iar asta o certifică și studiile, dar mai ales, interesul pe care le face la Școala de matematică „Icar”. Pare că se întrece cu sine însuși, chiar dacă concurența cu alți semeni nu-l sperie. Nu se laudă cu meritele, adunate până la această vârstă. Ele strălucesc în lumina muncii pe mai multe diplome, păstrate cu grijă de mama. Câteva din ele însă au o pondere aparte, pentru că întrecerea a fost la nivel internațional, iar Sabin Ionuț Luca și-a măsurat puterile cu alte creiere tinere, sfidând vârsta puerilă: diplomă de gradul II la Concursul de matematică „Turmamente de Paște”; Diplomă de gradul III la Olimpiada Republicană de matematică; mențiune la concursul interdisciplinar de matematică – fizică – științe  „Henri Coandă” Iași (profesor îndrumător Elena Rusu). Dacă iei în calcul că aceste mențiuni sunt câștigate doar într-un singur an, în 2022, parcă vrei să-l întrebi pe un copil frumos și sensibil când mai are timp de jocurile copilăriei. Sabin însă afirmă că are timp și de hârjoană cu băieții. Cel puțin, reacția la o asemenea întrebare se poate citi în privirile-i calde și calme, reflectate în lumina curată a firescului vârstei de parcă Dumnezeu începe fiecare zi cu îndemnul „lăsați copiii să vină la mine”.   

Nu ritmul sau viteza timpului îl vor favoriza pe elevul Sabin Ionuț Luca să trăiască într-un viitor luminos, ci determinarea sa, copertată de niște părinți și profesori buni.  

 

Silvia STRĂTILĂ
Articol publicat în Revista NATURA în numărul 364       

 

Susține Natura.md: Devino Patron!