Devino Patron!

Un copil talentat

Un copil talentat

Micuța fetiță și marea viitoare artistă Evelina Delinschi, elevă în clasa a V-a la Liceul Teoretic „Iulia Hașdeu” s-a născut într-o familie frumoasă. Scena pentru Evelina este ceva familiar, dar și familial – tatăl ei, actorul Valentin Delinschi, îi insuflă de mică dragostea de frumos, de cântec și de poezie, iar pedagogia mamei sale, Aliona, o ajută și în prezent să fie la înălțimea așteptărilor. Dovadă sunt ocupațiile sale muzicale, teatrale, care o fac mai frumoasă, mai aproape de lumea ideală a prințeselor. 

Este o mare bucurie, dar și o realitate, să vezi astăzi copii al căror talent le cere să fie harnici.Calitatea asta - hărnicia, dacă e cultivată de familie, de școală, de profesori buni, de un mediu select profesional, cum e în cazul Evelinei, devine un talent demn de admirat, și nu doar un succes, în goana căruia alergăm astăzi. A moștenit vocea harică de la tatăl ei, pe care o acompaniază singură la pian. Unui cântăreț îi mai trebuie și grație, de aceea baletul, pe lângă aceste grații, este o altă ocupație, iar pictura o are ca hoby. Deci, în fiecare săptămână recapitulează programul: muzică, pian, balet, pictură și tot atât de mult vorbește în versuri cu actorul-poet-tată Valentin Delinschi.

Un copil devine talentat și prin meritele, susținerea pedagogilor. Educația din familie o ajută să prețuiască munca acestora care o sprijină să crească frumos. Nu-și uită prima învățătoare, pe Silvia Fedoreț; îi poartă un deosebit respect dirigintei Mariana Leu; profesoarei de pian, Tatiana Muntean, doamnelor, prin a căror școală trece vocea ei, Angela Barbu, conducător de cor, și Sofia
Volcov, îndrumător de cor.

Lectura, cărțile nu sunt de neglijat, spune viitoarea artistă. A citit „Micul lord” de Frances Hodgson, iar copilul bun la suflet din acest roman a impresionat-o atât de mult, încât se vede deseori în pielea personajului ca să-și închipuie că face și ea ceva bun în lumea asta atât de pătimașă. Ar recomanda copiilor să citească „Insula delfinilor albaștri” de Scott O ,Dell sau „Cititorul din peșteră” de Rui Zink ca să știe și alții că prietenia poate și ea salva lumea. Și parcă fetița asta n-ar fi atât de talentată și de apreciată, dacă n-ar avea dovada diplomelor meritate. I-a spus rămas-bun școlii primare, luând o diplomă pentru succese remarcabile chiar din mâna doamnei director al Liceului „I. Hașdeu”, Eleonora Goncear. A adunat deja câteva premii și diplome: Premiul I la Concursul Municipal de Interpretare Instrumentală (pian); o Diplomă la concursul consacrat poeților M. Eminescu și Gr. Vieru, Premiul I la Simpozionul închinat Iuliei Hașdeu. Și câte premii o mai așteaptă...!

Atunci când un copil în zece ani ai săi de viață reușește să adune atâtea bucurii, profesorii simt dulcele rod al muncii lor, iar părinții au toată încrederea că din pom bun roadă bună iese. Și Evelina Delinschi recunoaște la vârsta ei crudă că reușitele sale se datorează „iubirii de la părinții săi, iar rolul cel mai important al lor în viața unui copil este să-i insufle dragostea de carte, să- deschidă toate simțurile ca să vadă frumusețea naturii și să trăiască corect în viață”.

 

Silvia STRĂTILĂ

Susține Natura.md: Devino Patron!