Devino Patron!

Un discipol demn al ilustrului Laurian

Laurianul Luca Stelian Țifrea este elev în clasa a IX-a la Colegiul Național „A. T. Laurian” din Botoșani și are o putere uriașă să învețe materii deloc ușoare: biologia, fizica, chimia. Poate că dificultatea să însușească aceste discipline școlare ar părea anevoioasă, dacă limba și literatura română și religia nu ar fi învățate în familie chiar de la părinții săi: tata - preotul Gabriel Țifrea - și mama - Corina Țifrea, profesoară de limba și literatura română. Luca are atâta credință în munca dedicată fiecărei zile, încât coronițele obținute la sfârșitul anului școlar nu sunt nici măcar laude puerile în mintea lui, dar mai curând mulțumiri pioase și bucurii adunate și înapoi date părinților și profesorilor.

Un discipol demn al ilustrului Laurian

Prima treaptă de liceu, pe care a urcat de curând, este cea a profilului real, orientată pe științe naturale. Atenția cea mai mare și-o îndreaptă pe matricea științelor exacte - biologie, chimie și fizică -, îmbinate aceste materii cu un supliment consistent de matematică. Studiate aprofundat, Luca este conștient că învățarea lor va avea o aplicabilitate largă în viitor. Obișnuit cu greul, știe că un viitor medic, profesie spre care țintește cu o hotărâre fermă, susținută și de părinții lui, discipolul filologului creștin August Treboniu Laurian operează de pe acum cu reacții chimice, cu formule complicate de mate sau fizică. Profilul real, susține adolescentul, este palpabil și, fără să-l neglijeze pe cel umanist, aduce din memorie lecturile gata să se reverse ca un fluviu lin. Îi place să citească și chiar găsește timp pentru ele, fiindcă știe că lecturile și cărțile îl vor ajuta să comunice mai bine, mai ușor și mai persuasiv cu oamenii, cu viitorii pacienți. Spre un orizont larg
al vieții îl îndreaptă și profesoara de matematică Dorica Alexei, a cărei convingere este că logica și spontaneitatea sunt pietre nestemate din coroana regală a matematicii.

Luca Stelian Țifrea mai este pasionat de ceea ce ar aduce frumusețe celorlalți. Își amintește că primele încercări în pictură au fost o reprezentare naivă menționată la un concurs de desen. În schimb, în acest mod și-a descoperit talentul. Cochetează cu poezia, altfel cum ar convinge-o pe mama că unul din discipolii în care a investit atâta sensibilitate este chiar fiul ei. Calea vindecării sufletești, pe care merge acum tata, va fi continuată de Luca atunci când drumul doctorului fără de arginți nu-l va mai putea ocoli. Deocamdată adună lauri, presurați cu spinii răbdării și ai muncii de zi cu zi. Anul școlar 2019-2020 i-au adus premiul III la Concursul Național TERRA (prof. Paula Claudia Stan) și premiul II la Concursul Lumina Math, (prof. Dan Mihai Ifrim). În 2018-2019 a câștigat o mențiune la Concursul Național de Geografie TERRA (prof. Paula Claudia Stan); premiul III la

Olimpiada de Prezentare a produselor proiectelor europene ,,Made for Europe”, Cluj-Napoca (prof. Loredana Eugenia Popa); premiul I la Concursul Național de Geografie TERRA (prof. Paula Claudia Stan) și premiul I la Olimpiada județeană; două premii I și II la Concursul de Limba și Literatura Română COMPER, premiul 1-județeană, premiul 3-națională (prof. Mirela Muscalu). Alte premii și mențiuni le-a luat la Concursul de Matematică COMPER (prof. Dan Mihai Ifrim) și la Concursul Național de Biologie „G. E. Palade (prof. Adelina Nacu). Și anul 2017-2018 a fost memorabil, dovezi fiind alte diplome și mențiuni: Olimpiada de Lingvistică (prof. Mirela Muscalu), Concursul Național de Biologie (prof. Adelina Nacu) etc.

Botoșaniul lui Eminescu freamătă de bucurie că pe aleile orașului se mai plimbă tineri cu fruntea rezemată pe-o carte, că poetul nu va fi singurul intelectual, nici de acum încolo, să uimească o țară, ba chiar o Europă cu lumina cărții, pentru că Luca Stelian Țifrea e discipol din laureeni, iar aceștia poartă laurii pe cap, nu se culcă pe ei.

Silvia STRĂTILĂ

Articol publicat în Revista NATURA în numărul 358

Susține Natura.md: Devino Patron!