Devino Patron!

Vacanţă de top… acasă

Lunile de vară sunt tocmai potrivite pentru a cunoaşte mai bine locurile frumoase ale spaţiului dintre Prut şi Nistru și a „culege” sănătate, putere, dorinţă de viaţă şi bucurie. Astfel că, dacă încă nu v-au prins definitiv mrejele vacanțelor „ieftine” peste mări și țări, vă recomandăm să alegeți aerul de pădure, apa de izvor şi cortul sau coliba, în locul aerului condiţionat, apei minerale îmbuteliate şi hotelului cu termopan. Revista NATURA vine și cu o listă a locurilor mai puţin promovate, dar pline de farmec, ce merită a fi vizitate.

Vacanţă de top… acasă
Foto: Alecu Reniță

Colinele de Aur
Prima destinaţie din top e Văleni, Cahul. Aici, soarele răsare de după fenomenalele Coline de Aur, un impresionant Monument al Naturii. Soarele asfinte pe Prut, dar şi pe unul din cele mai mari lacuri din Republica Moldova – Beleu, inima Rezervaţiei Naturale „Prutul de Jos”. Oricine ajunge în satul de pe malul Prutului o caută pe „bunica ce bate toba”. La Văleni sunt trei muzee – al satului, al pâinii şi Muzeul „Gheorghe Vodă”. La 29 iunie, la Văleni și în împrejurimi, este marcată Ziua Dunării, o combinație între muzică, tradiție și respect pentru natură. Iar dacă alegeți a rămâne prin părțile locului, în iulie Cahulul va fi gazda Festivalului Folcloric Internațional “Nufărul Alb”, astfel că nu doar odihna, dar și buna dispoziție sunt garantate.

Colinele de la Văleni. Foto: Dinu Rusu

 

 

Leacul dorului
Palanca, raionul Călăraşi este următoarea destinație ce v-o recomandăm. Aici se înalță una din cele mai vechi biserici de lemn din Basarabia (ridicată pe la sfârşitul secolului al XVIII-lea). Alături, Muzeul „Casa Părintească” este deschis tuturor doritorilor de a cunoaște specificul vieții rurale și a găsi leacul dorului nestins de casa părintească. În scurt timp, de Sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul (7 iulie, stil vechi), la Palanca, sub îndrumarea neobositei Tatiana Popa, va fi organizată cea de-a XII-a ediție a Festivalului „Sânzienele”. Tot în luna lui cuptor, la Hoginești, Călărași, se va desfășura Concursul republican al olarilor. Putem reveni la Palanca la începutul lui august, când aici sunt în desfășurare Ziua primului snop de grâu și Festivalul Vărzărilor.

Biserica de lemn de la Palanca. Foto: Alecu Reniță

 


Credința tămăduitoare
La Nordul Moldovei vă îndemnăm să ajungeți pe la Călărăşeuca, Ocniţa. Aici e una din cele mai frumoase mănăstiri basarabene – „Adormirea Maicii Domnului”. Este impresionantă arhitectura mănăstirii de pe malul Nistrului, dar atrag aici icoanele făcătoare de minuni şi izvoarele cu apă tămăduitoare. Cei care ajung la Mănăstire pot admira priveliştile Rezervaţiei peisagistice „Călărăşeuca”, aflată în preajma sfântului locaş. Aici sunt o mulţime de peşteri şi grote în care trăiesc lilieci şi acvile. Totodată, cresc mai multe specii de plante rare.

Mănăstirea de la Călărășeuca. Foto: Alecu Reniță

 


Stânci pentru temerari
O altă destinație uimitoare este localitatea Vadul-Raşcov din raionul Şoldăneşti, care trebuie vizitată cel puţin din trei motive – e baştina poetului Dumitru Matcovschi, se află cel mai mare cimitir evreiesc din Europa de Sud-Est şi o clopotniţă veche. Localitatea e situată într-un cadru pitoresc pe malul Nistrului. Temerarii vor escalada stâncile, curioşii pot „cerceta” peştera din preajma satului, iar romanticii îşi vor alina dorurile lângă un bătrân izvor, unde pe timpuri gospodinele satului ghileau covoarele şi ţolurile. 

Stânca de la Socola, Vadul-Rașcov. Foto: Alecu Reniță

 

 

Mistere la „înălțime” 
Lista nu ar fi completă fără ca să vă recomandăm și o vizită la „Suta de movile”. Acestea se află între satele Branişte (Râşcani) şi Cobani (Glodeni). Despre faimoasele movile a scris chiar şi Dimitrie Cantemir, iar scriitorul polonez Jozef Ignacy Kraszewsky a afirmat în una din lucrările sale că „Suta de Movile” este o necropolă a regilor sciţi. Locul apare indicat şi pe Harta lui Bauer din 1772. Movilele sunt încărcate de frumuseţe, dar şi de multe mistere şi legende. Apariţia acestora e datorată fenomenelor naturale, mai mult fiind vorba de alunecări de teren, susţin unii. Alţii afirmă că acestea au fost ridicate în timpul unei bătălii cu turcii. Există opinii că acestea ar avea origine glaciară.

Rezervația „Suta de Movile”. Foto: Alecu Reniță

 

 

În cuibul înțelepciunii
O destinație puțin valorificată este satul Donici, Orhei, parte a viitorului Parc Național Orhei. Aici este casa în care s-a născut cel numit de Eminescu – „cuib de-nţelepciune”. Din 1976, este inaugurată Casa-muzeu Alexandru Donici. În apropiere de casă este şi biserica familiei Donici, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, construită de părinţii scriitorului – Dimitrie şi Elena. Alături de sfântul locaş este clopotniţa cu cavoul familiei Donici. Aici au fost înmormântaţi – părinţii, fratele Andrei şi soţia acestuia Anastasia, precum şi feciorul lor Nicu. Potrivit specialiştilor, biserica „Adormirea Maicii Domnului” de la Donici, este o copie, doar că la o scară mai mică, a uneia dintre catedralele importante ale Sankt-Petersburgului, arhitectura căreia aparţine lui Francesco Bartolomeo Rastrelli. Tot aici, la Donici, se află şi izvorul „Stanca”, amenajat de părinţii fabulistului. 

Casa-muzeu Alexandru Donici. Foto: Silvia Ursul

 

 

Combinații de neuitat 
Doritorilor de a combina odihna în sânul naturii cu folclorul și tradiția, le sugerăm să-și facă drum, pe 23 iunie, de Rusalii, la Domulgeni, raionul Floreşti, unde se va desfășura cea de-a patra ediţie a Festivalului Turistic Național al Tradițiilor „Duminica Mare”. La 24 iunie, în „Crângul privighetorilor” de la Izbiște, Criuleni, motive de revelație vor fi oferite de cadrul pitoresc, dar și oaspeții bine aleși pentru tradiționala „Sărbătoare a Muzicii – Fete de la Music”. În august, tot la Criuleni se va muta capitala folclorului, or aici se va desfășura Festivalul Internațional „Meșterul Manole”.
Nu uitaţi să ajungeţi şi pe la Orheiul Vechi. Vara se va încheia anume aici, cu Festivalul de muzică ethno „Gustar”. 

Mănăstirea rupestră de la Orheiul Vechi. Foto: Alecu Reniță

 

Iar dacă lista vă pare prea scurtă, umpleți timpul rămas cu escaladarea Carpaţilor Moldovei la Ţâpova şi Saharna, alegeți să vă plimbaţi prin codri seculari, să admiraţi Nistrul de pe barcă sau vapor. Povestea de călătorie prin Basarabia va fi de neuitat, pentru că veţi înţelege cât de frumos este pământul pe care v-aţi născut…

Nistrul la Țîpova. Foto: Alecu Reniță

 

 

Dinu RUSU

Articol publicat în numărul 256

Susține Natura.md: Devino Patron!