Valea Ciornei
Pe lângă defileurile impresionante create de afluenții Prutului, sunt și văi mărețe săpate de râulețele care curg spre Nistru. Și dacă cele ale Răutului sunt mai cunoscute, mai ales dacă ne referim la „Orheiul Vechi”, atunci văile pitorești ale râulețelor mici sunt știute mai mult de localnici.
Una dintre acestea începe la ieșirea din orașul Șoldănești și continuă până lângă Rezina, pe malul Nistrului. Cel care a creat defileul este Ciorna, râuleț mic și abia vizibil pe hărți. Se zice că la început acest loc se numea Valea Neagră sau Valea lui Negrea, apoi a fost creat aproape de Nistru satul cunoscut azi ca Ciorna și tot așa i-au spus și pârăului care se varsă acolo în fluviul acesta.
Foto: Silvia Ursul
În funcție de cât timp aveți și cât de rezistenți sunteți, puteți opta pentru una dintre cele două căi. Prima, dacă aveți ziua întreagă la dispoziție, mergeți pe jos de la Șoldănești, urmând malul Ciornei, până ajungeți aproape de Uzina de Ciment de la Rezina.
A doua, pentru cei în criză de timp, dar care vor să ajungă direct în inima defileului Ciornei, mergeți cu mașina până la fosta carieră dintre satele Lipceni și Păpăuți, deși e un drum de țară, este accesibil. După ce admirați din acest colț satul Glinjeni, coborâți jos pe poteca ce duce spre calea ferată. Treceți pe lângă o mină părăsită și ajungeți la drumul de fier, popular cândva și aproape părăsit astăzi. Din când în când, dacă-și mai face loc pe aici vreo locomotivă singuratică sau vreun tren cu câteva vagoane.
Foto: Silvia Ursul
Pe fundul văii Ciornei, stâncile par niște piscuri imense deasupra cărora sunt mai multe așezări omenești. Lângă Mateuți apare un pod deasupra Ciornei, aici pârăul trece din partea dreaptă a căii ferate, după cum a curs până acum, în stânga ei. Apa acestuia nu doar se vede, ci și se aude, trecând grăbită peste niște bolovani așezați în calea sa. Amatorii de păsări pot vedea aici șorecarii comuni.
Foto: Silvia Ursul
Cândva mai multe mori de apă erau presărate pe malurile Ciornei, iar astăzi despre ele a rămas doar amintirea. Peisajele de aici merită să fie văzute măcar o dată.
NOTA BENE: Turiștii trebuie să aibă încălțăminte comodă pentru o excursie în sânul naturii, să-și ia rezerve de apă și să fie atenți când se deplasează pe marginile stâncilor!
Distanța de la Chișinău: 108 km
Orașe apropiate: Șoldănești – 9 km, Rezina – 17 km
Atracții turistice în regiune: Buncărul sovietic din Olișcani (19 km), Mănăstirea Saharna (25 km).
Vadim ȘTERBATE
Autorul cărții „99 de atracţii turistice din Republica Moldova”
Cartea „99 de atracţii turistice din Republica Moldova” poate fi procurată din librării sau de pe www.bookstore.md.
Susține Natura.md: Devino Patron!