Devino Patron!

Vandalii s-au reîntors la „Orheiul Vechi”

Vandalii s-au reîntors la „Orheiul Vechi”

Platforma Belvedere reprezintă proiectul de suflet și visul colegei noastre Elena Scobioală. Ea a muncit non-stop, și în zilele de sărbătoare, ca lumea să se bucure, să vadă cu alți ochi, binevoitori, frumusețile peisajelor basarabene. A căutat ani de zile banii necesari pentru a construi platforma de la „Orheiul Vechi”. Prietenii noștri americani au ajutat enorm să avem amenajat un loc civilizat pentru oaspeți, turiști și vizitatori. Elena Scobioală și-a sacrificat timpul personal, a lucrat și a supravegheat luni de zile ca amenajarea platformei să se înscrie în peisaj și să fie elegantă, fină și prietenoasă mediului ca în SUA, Europa sau România.

Îmi vine foarte greu să-mi stăpânesc revolta: în timp ce Elena a construit un lucru frumos pentru R.Moldova, niște vandali, probabil de vârsta ei, au venit și au scuipat peste munca unei mari sufletiste, peste zbaterile și contribuțiile Mișcării Ecologiste de a transforma „Orheiul Vechi” într-un Monument UNESCO, peste banii contribuabililor americani.

Paharul răbdării s-a umplut, fiindcă de-a lungul anilor, am semnalat de nenumărate ori despre actele de vandalism din ariile protejate, din rezervațiile peisagistice, din locurile frumoase pe care Mișcarea Ecologistă din Moldova le-a amenajat în arealele Nistrului, Prutului sau Răutului. Instituțiile statului responsabile de a identifica și pedepsi făptașii -- în primul rând Ministerul de Interne, Autoritatea Centrală de Mediu, APL, mulțimea de inspectori locali și naționali – au considerat vandalizările din ariile protejate insignifiante, încurajând astfel răufăcătorii și barbarii de toate vârstele și categoriile sociale.

A profana un obiectiv din sânul Naturii, construit pe bani americani, nu e o chestiune minoră, pe care poliția o poate arunca la coș sau trece la fapte neînsemnate. „Sălbaticii”, care au ajuns la rezervația „Orheiul Vechi”, pot fi identificați în câteva minute. Fac apel la Ministrul de Interne, la doamna Ana Revencu să intervină, să dea indicațiile de rigoare către poliția din teritoriu, din raioane și sate, să-și facă datoria până la capăt, să pedepsească drastic răuvoitorii care își bat joc de mediul înconjurător, de patrimoniul natural, de râuri, lacuri, izvoare, de păduri, arbori, perdele forestiere, de arii protejate, de flora și fauna R.Moldova, în fine, de munca voluntară a ecologiștilor.

Actul de vandalizare a platformei de Belvedere de la „Orheiul Vechi” face parte dintr-un lanț lung de fărădelegi și abuzuri care se comit în rezervațiile peisagiste, în locurile reprezentative din R.Moldova. Barbarii, care își bat joc de Natură, trebuie puși să lucreze pentru Natură: să adune deșeurile de pe malurile râurilor, să sădească arbori, să îngrijească izvoare, să planteze perdele forestiere de protecție a cursurilor de apă și a bazinelor acvatice, așa cum a făcut și face de 30 de ani Mișcarea Ecologistă din Moldova.

Apropo de perdelele de protecție: în rezervația „Orheiul Vechi”, în vale de la platforma Belvedere, pe malul Răutului, de la un pod la altul, Mișcarea Ecologistă, împreună cu pădurarii ilustrului inginer-silvic, regretatul Alexei Pălănceanu, au plantat o minunăție de fâșie forestieră din diverse specii de arbori și arbuști pentru a opri înnămolirea albiei râului, pentru a spori biodiversitatea și a proteja peisajul. Vara nu prea avea cine să prășească acolo, să îngrijească de fâșia forestieră, care, până se ridică pe propriile picioare, are nevoie de ajutor. De ce răufăcătorii și barbarii să nu repare prin munca proprie daunele pe care le provoacă Naturii, spațiului public, întregii societăți? Cât timp o să-i tolerăm pe indivizii, care batjocoresc munca altora, scârnăvesc Natura și locurile reprezentative, scuipă în izvoarele și apele, care potolesc setea tuturor oamenilor, murdăresc spațiile publice, parcurile, satele și orașele noastre?

O să urmărim foarte atent, care vor fi intervențiile instituțiilor statului, la prejudiciul adus platformei Belvedere și așteptăm ca și Ministerul de Interne să se spele de toți braconierii în uniformă, să monitorizeze permanent păstrarea patrimoniului natural, să supravegheze respectarea cu strictețe a legislației de mediu și să se transforme într-un prieten adevărat al naturii din R.Moldova.

 

Alecu RENIȚĂ

Susține Natura.md: Devino Patron!