Devino Patron!

Vâscul, talismanul iernii

În mitologiile europene, vâscul este considerat o plantă magică, simbol al curăţeniei spirituale, al libertăţii şi armoniei.

Vâscul, talismanul iernii
Vâscul. Foto: topremediinaturiste.ro

 

Numit şi „creanga de aur”, văscul este recunoscut acum drept simbol al sărbătorilor de iarnă. Văscul este aducător de noroc în dragoste, apărător şi protector al casei şi al familiei. Îşi menţine prospeţimea verde şi în timpul iernii, rezistând la ger şi întuneric, iar atârnat deasupra uşii aduce noroc în casă, bunăstare şi fericire.

Astăzi, vâscul nu este doar o plantă medicinală promiţătoare, ci şi un accesoriu popular al Crăciunului. Fructele sale albe asigură înmulţirea plantei într-o manieră complicată.

Este cunoscut ca leac de pe vremea dacilor, care-l utilizau cu încredere pentru vindecarea mai multor afecţiuni. În scop terapeutic, sunt folosite doar frunzele şi tulpina, care pot fi culese până la jumătatea lui decembrie. Iată ce poţi trata cu vâsc.
 

Sucul, vindecător în sterilitate

Sucul de vâsc este un remediu excelent pentru sterilitatea feminină şi pentru oboseală. Este indicat să-l prepari din frunze şi din tulpini proaspăt culese. Le speli şi le pui în storcător. Apoi, diluezi 20 de picături într-un pahar cu apă. Ca să aibă efect, remediul se ia o dată pe zi, timp de două-trei luni.

Femeile care au probleme de fertilitate pot bea 20-25 de picături de suc dizolvat într-un pahar cu apă, pe stomacul gol, dimineaţa, cât şi seara, la o jumătate de oră după cină.

Ceaiul reglează tulburările menstruale

Ciclurile menstruale abundente pot fi normalizate cu ajutorul vâscului. Este necesar să bei, timp de jumătate de an, câte o cană de ceai preparat din această plantă, în fiecare dimineaţă. Ca să-l prepari, iei o lingură de plantă mărunţită, peste care torni 250 ml de apă rece. Se lasă la macerat pe timpul nopţii, dimineaţa îl strecori. Se bea neîndulcit. Bufeurile, transpiraţiile şi palpitaţiile care însoţesc menopauza pot fi tratate cu ceai de vâsc. Se bea câte o cană pe zi, când apar aceste manifestări.
 

Îţi ţine tensiunea sub control

Datorită substanţelor conţinute (acetilcolină), vâscul este de mare ajutor în tratarea hipertensiunii arteriale. Ceaiul trebuie băut şase săptămâni, într-o cură care trebuie ţinută o dată pe an. Se beau câte trei căni pe zi timp de trei săptămâni, două căni timp de două săptămâni şi o cană timp de o săptămână.
Ca să aibă efectul dorit, prima jumătate de cană se bea înainte de micul dejun, iar cealaltă după. La fel procedezi şi cu celelalte două căni: jumătate se bea înainte şi cealaltă jumătate după prânz şi după cină.
 

Pulberea, împotriva balonărilor

Neplăcerile digestive, precum ulcerul, dar şi balonarea se vindecă mai uşor cu ajutorul pulberii din vâsc. Se obţine din tulpină uscată, pe care o macini. Se ia câte o linguriţă, de două ori pe zi, înainte de masă.

Colina, un nutrient care se găseşte în această plantă, împiedică acumularea de grăsimi în ficat. De aceea, este bine să faci o cură cu ceai de vâsc timp de 45 de zile.
 

Reduce simptomele răcelii

Fiind bogat în flavonoizi, dar şi în vitamina C, vâscul este de mare ajutor atunci când ai răcit. Tusea este calmată cu ajutorul unei căni cu ceai de vâsc. Totodată, pulberea obţinută din această plantă, câte o linguriţă de două ori pe zi, creşte imunitatea. Poţi apela şi la un extract de mlădiţă de vâsc, 30 de picături pe zi.
Şi stările nervoase se reduc dacă ţii o cură de minimum trei luni, perioadă în care bei zilnic, dimineaţa şi seara, câte două căni cu ceai de vâsc.

Poate fi şi toxic!

Dacă nu cumperi preparate din vâsc de la magazinele de specialitate şi vrei să le prepari chiar tu, trebuie să fii foarte atent de unde culegi planta!

Sunt bune doar crenguţele culese de pe pin, brad, măr, păr, prun şi gutui, acesta fiind vâscul medicinal. Cel crescut pe alţi copaci este toxic, şi dacă-l vei folosi rişti să te intoxici. Copiii sub 18 ani, femeile însărcinate şi cele care alăptează nu trebuie să bea ceai de vâsc.

Datorită proprietăţilor vasodilatatoare, hipotensoare, antispasmodice, decongestive, antitumorale şi de eliminare a ureei, vâscul este recomandat în tratarea afecţiunilor cardiovasculare, respiratorii, ale sistemului nervos şi tumorale.

Se utilizează şi în convulsii, coree, epilepsie, migrene de origine nervoasă şi nevralgii. În uz extern este utilizat sub formă de comprese în nevralgii, sciatică şi dureri reumatismale sau sub formă de băi de şezut în cazul leucoreei abundente. Pentru uzul intern se poate opta pentru infuzii, macerate în vin alb, pulbere în capsule, sirop sau pilule.

Susține Natura.md: Devino Patron!