Devino Patron!

Verdețuri de primăvară care-ți tonifică organismul

Verdețuri de primăvară care-ți tonifică organismul
Sursă foto: www.organicjoy.ro

Verdeţurile de primăvară, mai ales cele care cresc în flora spontană, au început deja să apară pe tarabele pieţelor. Cele mai timpurii verdeţuri, leurda, urzica, păpădia, ştevia, untişorul înseamnă sănătate, acum, la început de nou anotimp, adică vitamine, minerale şi detoxifierea naturală a organismului şi tonificarea lui, remineralizare şi refacerea globulelor roşii.

URZICILE sunt gustoase, dar și de leac atunci când sunt foarte tinere, pentru că sunt fragede. Urzicile conțin din belșug vitaminele A, C, B2 și K, clorofilă, săruri de calciu, magneziu și fier, detoxifica și tonifică organismul, reglează tensiunea, tratează bolile renale, anemia, refac globulele roșii și întineresc celulele. Urzicile pot fi gătite, de exemplu, piureu, cu usturoi și mămăliguță, putând constitui un prânz delicios în familie. O cură de ceai de urzică proaspată, de trei-patru săptamâni, câte trei căni pe zi, ajută la revigorarea organismului. Sucul extras din frunzele proaspete, câte un păhăruț pe zi, se recomandă în obezitate și diabet.

 

LEURDA, numita și usturoiul-ursului, care apare prin păduri pe la începutul lunii martie, are frunzele precum lăcrămioara cu care adesea se confundă, și miros de usturoi. Frunzele de leurdă se folosesc în alimentație, la supe, ciorbe și salate. Consumul de leurdă se recomandă înainte ca aceasta sa înflorească. Leurda are o compoziție bogată: vitaminele A și C, sulf, ulei eteric, săruri minerale de calciu, fier, fosfor, sodiu, cupru și adenozina, o substanța care reduce colesterolul.

 

PĂPĂDIA, buruiana care apare peste tot încă de la primele raze calde ale soarelui și care tare-i supără pe grădinari, stimulează detoxifierea ficatului. Conține substanțe care îi dau gustul ușor amărui și este foarte bogată în fibre vegetale. Poate fi consumată în salate, alături de salată verde, leurdă, urzici, ceapa verde, ridichi. Sub formă de macerat, previne anorexia și constipația, iar sub formă de decoct se folosește pentru tratarea cataractei.

 

UNTIȘORUL, o plantă mica, cu frunze rotunde, lucioase și carnoase, conține vitamina C și E, calciu, potasiu și fibre alimentare și ajută la reducerea nivelului colesterolului în sânge și la
reglarea tensiunii arteriale. Consumul de frunze de untișor în salate, dar numai înainte de a-i apărea florile, scade riscul de cataractă și ajută la menținerea sănătații creierului. În plus, ajută și la îmbunătățirea circulației sângelui.

Susține Natura.md: Devino Patron!