Devino Patron!

Vioreaua, cum o îngrijim și o înmulțim

Vioreaua, cum o îngrijim și o înmulțim

Vioreaua (Scilla bifolia) este înflorește primăvara timpuriu adăugând, alături de ghiocel, farmec grădinilor cu petalele sale albastre. Crește spontan în păduri sau în zonele din lunci, fiind însă și o plantă de grădină.

Rădăcina sa bulboasă dezvoltă două frunze în formă de lance în mijlocul cărora crește floarea parfumată și delicată cu 6 petale și stamine libere. De obicei cresc în grupuri de 7-9 flori de talie mică, ajungând la înălțimea de 10-12 cm. De la an la an se înmulțesc și ajung să formeze un covor splendid.

Este o plantă rezistentă, ce se dezvoltă în spații umbroase, semiumbroase sau însorite, fiind răspândită în Europa, nordul Africii și în Asia Mică.

Florile mici și delicate înfloresc în martie-aprilie. Pot fi scoase din pământ din zonele necultivate, sălbatice, urmând apoi a fi plantate în grădină. Nu necesită îngrijire specială, motiv pentru care bulbii recoltați se pot împărți astfel încât să plantați florile ca bordură a unor rondouri de flori din grădină sau în diferite spații din curte după ce pământul a fost afânat.

După ofilirea florilor rămân frunzele care favorizează dezvoltarea bulbilor laterali pe lângă bulbul-mamă, din care în primăvara următoare se vor ivi noi viorele. Deoarece în bulbul plantei s-au identificat substanțe nocive organismului uman, ar fi bine să purtați mănuși de protecție atât în timpul recoltării, cât și la replantare.

Nu necesită protecție specială în timpul iernii, dar dacă preferați, acoperiți cu frunze uscate sau cu paie spațiile în care ați plantat viorelele; primăvara îndepărtați devreme stratul protector pentru a face loc florilor albastre și delicate.

 

Susține Natura.md: Devino Patron!