Devino Patron!

Ziua Internațională a Păsărilor

Ziua Internațională a Păsărilor
Foto: Silvia Ursul

Ce ocazie mai bună poate fi pentru a veni în mijlocul păsărilor sălbatice? Nici o altă sărbătoare, decât Ziua Internațională a Păsărilor, nu oferă un prilej atât de savuros de a întâmpina cum se cuvine păsările!

Iată că în această zi, după doi ani de pauză generată de pandemia de Covid-19, Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii a organizat tradiționalul său eveniment de birdwatching în Parcul Valea Morilor din mun. Chișinău. Această activitate se desfășoară de obicei sub forma unei plimbări în aer liber pe potecile parcului, în cadrul căreia participanții sunt cu simțurile concentrate la maxim pentru a reuși să găsească cât mai multe specii de păsări. Anul acesta, organizatorii au decis să invite un număr restrâns de participanți, care în schimb sunt foarte interesați, pasionați și curioși. În compania acestor 15 prieteni ai păsărilor, care au venit la o oră matinală în parc, evenimentul de observare a păsărilor s-a dovedit a fi fructuos și plin de satisfacții.

Întrucât Parcul Valea Morilor reprezintă o reușită îmbinare a habitatului acvatic cu cel forestier, organizatorii evenimentului de birdwatching au avut drept obiectiv să identifice cât mai multe specii de păsări din fiecare habitat. Cu ajutorul binoclurilor și lunetelor, pe oglinda apei am identificat următoarele specii: rață mare (Anas platyrhynchos), găinușă de baltă (Gallinula chloropus), lebădă de vară (Cygnus olor) și corcodei mari (Podiceps cristatus). Participanții au aflat cu această ocazie câteva curiozități despre fiecare: că rața mare e strămoșul raței domestice, că găinușa de baltă nu este rață, ci este înrudită cu cocorii, că lebăda de vară e una dintre cele trei specii de lebede care se întâlnesc în Republica Moldova, iar corcodeii mari au o paradă nupțială de-a dreptul spectaculoasă.

În secțiunea forestieră a parcului, printre copacii care încă nu s-au îmbrăcat în haine verzi, am reușit să dibuim grauri (Sturnus vulgaris), porumbei gulerați (Columba palumbus), țicleni (Sitta europaea), vrăbii de câmp (Passer montanus), pițigoi mari (Parus major), cinteze (Fringilla coelebs). În două locuri din parc am întâlnit ciocănitori de stejar (Leiopicus medius) foarte concentrate să-și sape scorburi pentru cuibărit, iar o ghionoaie sură (Picus canus) a venit foarte aproape de noi și ne-a salutat cu cântecul său asemănător unui râs isteric. Pe o cărare asfaltată din parc am observat o cioară grivă (Corvus cornix) care arunca de la înălțime o nucă, pentru a o sparge, iar noi am reușit să vedem cum și-a luat gustarea din miez de nucă și a plecat mai departe la treburile ei. De undeva de printre crengi se auzea tot timpul o pitulice mică (Phylloscopus collybita) pe care nu am reușit să o vedem, în schimb am avut o întâlnire neașteptată și de-a dreptul specială cu două cojoaice de pădure (Certhia familiaris), care căutau insecte prin crăpăturile scoarței de copac. Însă surpriza cea mai mare a fost să găsim un ciuf de pădure (Asio otus) care dormea pe crengile înalte ale unui arbore - această specie de bufniță, greu de văzut în timpul zilei, ne-a încântat pe toți, de la mic la mare!

În total am reușit să observăm 16 specii de păsări sălbatice în decursul a două ore de plimbare în aer liber. Două ore în care am interacționat cu ele într-un mod absolut relaxant și educativ, în care atât adulții cât și maturii s-au simțit conectați cu lumea vie a orașului în care trăiesc. Ziua Internațională a Păsărilor rămâne a fi o ocazie superbă pentru a ne simți parte a naturii!

 

Silvia URSUL
Articol publicat în Revista NATURA în numărul 374

 

Susține Natura.md: Devino Patron!